Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname op hoogste plek ooit op persvrijheidsladder

Suriname op hoogste plek ooit op persvrijheidsladder

22/04/2021 17:02 - Ivan Cairo

Jason Pinas (staand) stelt de vraag tijdens de regeringspersconferentie, die vicepresident Ronnie Brunswijk (r) uit zijn sloffen deed schieten.

Jason Pinas (staand) stelt de vraag tijdens de regeringspersconferentie, die vicepresident Ronnie Brunswijk (r) uit zijn sloffen deed schieten. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "Een plek omhoog is altijd positief, ook als het komt vanwege de afwezigheid van fysieke aanvallen of aanslagen op de pers", reageert Harvey Panka, penningmeester van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), op het zojuist uitgekomen rapport. Met één sprong omhoog klimt Suriname op de jaarlijkse persvrijheidsbarometer van Journalisten Zonder Grenzen (RSF) van de twintigste naar de negentiende plaats. Dit is de hoogste plek die de situatie rond persvrijheid in Suriname op de World Press Freedom Index heeft gekregen sinds 2013. Toen stond Suriname nog op de dertigste plaats.

Dat Suriname, na Jamaica, het hoogst scoort onder Caricom-landen, komt voornamelijk door de afwezigheid van fysieke aanvallen en aanslagen op journalisten en media. In totaal zijn 180 landen beoordeeld. "Met weinig aanslagen op journalisten en een gevarieerd medialandschap scoort Suriname goed op het gebied van informatievrijheid. We betreuren echter het gebrek aan opleiding en middelen, en vooral een zeer strenge smaadwet die voorziet in straffen die variëren van één tot zeven jaar gevangenisstraf voor 'openbare uitingen van haat' jegens de regering", zegt RSF over de situatie in Suriname.

Panka: "De muilkorfwetten zie ik wel als een sluipmoordenaar. Zolang ze niet toegepast worden geen probleem, maar het maakt je wel angstig als je weet dat je vanwege je werk vervolgd zou kunnen worden door dezelfde democratie die jou conform de Grondwet zou moeten beschermen." Hij pleit daarom voor de wet Openbaarheid van Bestuur. Want, zegt Panka, "dit is vaak ook het probleem, je komt moeilijk aan je informatie en bent afhankelijk van de mood van een regeringsvertegewoordiger of ambtenaar die jou te woord wilt staan. Is hij jou of je medium goedgezind, dan mag je het interview doen of krijg je antwoorden."

Als voorbeeld noemt hij de bejegening van verslaggever Jason Pinas door vicepresident Ronnie Brunswijk tijdens een regeringspersconferentie in december 2020. "Die man (Brunswijk, ... red.) kwam zeer bedreigend over." Hoewel journalisten fysiek niet worden lastig gevallen, maken bedreigingen, weigering van informatie en de muilkorfwetten, het werk van de pers niet makkelijker en verdient Suriname volgens Panka ook geen hoge plaats op de lijst. De SVJ zal daarom moeten blijven pushen en de discussies in het openbaar voeren.

De RSF constateerde ook dat toenmalig president Desi Bouterse, die terecht staat wegens meervoudige moord op onder anderen vijf journalisten, gedaan kreeg dat De Nationale Assemblee een Amnestiewet had goedgekeurd om hem van strafvervolging te vrijwaren. Slechts vijf landen uit de Amerika's zijn in de toptwintig: Costa Rica (5), Jamaica (7), Canada (14), Uruguay (18) en Suriname (19).

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen