Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname wordt bewuster van Moeder Aarde

Suriname wordt bewuster van Moeder Aarde

22/04/2021 18:09 - Arjen Stikvoort

Goudzoekers in het binnenland. Het gebruik van kwik en cyanide

Goudzoekers in het binnenland. Het gebruik van kwik en cyanide Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Surinames grootste (milieu)probleem is het kwik en cyanide die voor de goudwinning in Suriname worden gebruikt. Tot die conclusie komt Erlan Sleur, milieudeskundige en activist van stichting Probios, op de Dag van de Aarde 2021 die wereldwijd op 22 april wordt herdacht.

Elke dag is voor Sleur 'dag van de aarde'. Hij vreest dat onder de huidige beleidsmakers een schonere aarde een ver-van-mijn-bedshow is. "Er is geen beleid. Het is hier een 'vrijhaven' voor goudzoekers uit Brazilië", stelt hij mismoedig.

Tini Gregory werkte zelf jarenlang in de goudvelden. "Ik heb met eigen ogen gezien hoe het kwik in het water terecht kwam. Doodzonde. Het is misshien een snelle manier, maar er zijn veel schonere methodes. Straks kunnen we onze rivieren niet meer gebruiken", uit hij zijn zorgen op Aardedag.

Emanuel Aloina is niet iedere dag met het milieu bezig. "Maar ik gooi wel mijn vuil in de ton en zou wensen dat er meer prullenbakken op straat komen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen