Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wonnie Boedhoe leidt nieuwe Loonraad

Wonnie Boedhoe leidt nieuwe Loonraad

28/04/2021 18:18 - Van onze redactie

President Chandrikapersad Santokhi (m) met de leden van de Nationale Loonraad.

President Chandrikapersad Santokhi (m) met de leden van de Nationale Loonraad. Foto: Communicatie-unit AWJ  

PARAMARIBO - Wonnie Boedhoe, oud-minister van Financiën en oud-directeur van de Nationale Ontwikkelingsbank, is de voorzitter van de Nationale Loonraad. Het orgaan, dat woensdag werd geïnstalleerd, is bij wet belast met het geven van advies om te komen tot een algemeen minimumloon. Volgens minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) kan er nu "gedegen onderzoek en consultatie" geschieden om te komen tot adviezen die moeten leiden tot stabilisering van de lonen.

De loonraad moet de bewindsvrouw adviseren over onder meer een nieuw algemeen minimumloon en een nieuw minimumloon per sector of beroepsgroep. Andere taken zijn het grondig consulteren van de technische actoren, de calculatiemethode van het minimumloon en de samenstelling van het basisvoedselpakket of andere indicatoren bekijken, het uitvoeren van loononderzoeken en het evalueren van de werking van de wet Minimumloon en de sociale invloed daarvan.

President Chandrikapersad Santokhi noemde het installeren van de Nationale Loonraad "een belangrijk moment voor de totale samenleving". In zijn visie moet dit orgaan de regering ondersteunen met adviezen en onderzoeken en de juiste inzichten die leven bij de samenleving, het bedrijfsleven en de vakbeweging met haar delen. De installatie van de Nationale Loonraad noemde het staatshoofd de eerste stap van de 'herstelfase' die de financiële crisis onder controle moet houden en stabiliseren.

Vorige week zei Robby Berenstein, voorzitter van de Vakcentrale C-47, dat het huidige minimumloon naar boven moet worden bijgesteld. Een percentage noemde hij niet behalve dan te zeggen dat het een "forse verhoging" moest zijn. Hij riep op tot het "zo snel als mogelijk" installeren van de Nationale Loonraad zodat die spoedig aan de slag kan om een ander minimumloon te berekenen. Het orgaan bestaat naast Boedhoe uit secretaris Tirlotma Marhe-Kewal (AWJ) en de leden Malty Dwarkasingh (Verening Surinaams Bedrijfsleven), Shoblinadebie Chotkan-Somai (AWJ), Lilian Menke-Tangali (Stichting Planbureau), Vanessa D'Costa-Chehin en Mohamed Ali (vakbeweging).

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina