Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bestuursfunctie ACM creëert kansen

Bestuursfunctie regionale journalistenorganisatie creëert kansen

03/05/2021 22:22 - Wilfred Leeuwin

Harvey Panka is vanaf zaterdag algemeen secretaris van de ACM.

Harvey Panka is vanaf zaterdag algemeen secretaris van de ACM.  

PARAMARIBO - Met de portefeuille van algemeen secretaris bij de Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM) is volgens Harvey Panka een behoorlijke taak weggelegd voor zowel het nieuwe ACM-bestuur als de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ). Daar is Carla Boëtius, voorzitter van de SVJ, het mee eens. “Het algemeen secretariaat is vrijwel het hart van de regionale organisatie. ACM biedt veel mogelijkheden om middels trainingen en gemeenschappelijke projecten de journalistieke doelen, maar ook de kwaliteit van het beroep in de regio, naar een hoger niveau te brengen. Wij zullen in Suriname ons deel moeten doen.”

De ACM heeft zaterdag tijdens de tiende tweejaarlijkse algemene vergadering van de organisatie, die via Zoom werd gehouden, een nieuw bestuur van zeven leden gekozen onder leiding van de Guyanese voorzitter Nazima Raghubir. Panka, journalist bij ATV en penningmeester van de SVJ, werd de nieuwe algemeen secretaris. De Surinamer noemt zijn verkiezing een eer. "Dit is een prestigieuze organisatie met behoorlijke regionale en internationale impact." Volgens hem moet vooral dank worden uitgebracht aan Wesley Gibbings, één van de medeoprichters van de ACM, die altijd Suriname in de voorlinie van de ACM wilde hebben en daarvoor met succes in de regio heeft gelobbyd. In 2018 was Suriname al voorgedragen voor een functie maar werd niet gekozen.

Gibbings is zelf ook algemeen secretaris geweest. In een presentatie zaterdag heeft hij verteld over het werk en de impact van de ACM. "Onder de huidige omstandigheden met Covid, denk ik dat we niet ontevreden mogen zijn over de participatie aan onze vergadering. Het was wel verwarmend de regionale journalistieke gemeenschap vertegenwoordigd te zien." De deelnemers hebben met elkaar ervaringen, gebeurtenissen en successen over de afgelopen jaren gedeeld, middels het presenteren van 'country reports.' Het is vooral duidelijk geworden dat de ACM een centrale rol speelt binnen het netwerk van de journalistiek. "Ik ben enorm positief en optimistisch gestemd en kijk uit te werken met opnieuw een geweldig team." In het nieuwe bestuur hebben verder zitting Emmanuel Joseph als vicepresident en penningmeester, Gibbings (tweede algemeen secretaris), Denis Chabrol (assistent-secretaris) en Myriam Malmin en Kenton Chance (commissaris).

SVJ-voorzitter Carla Boëtius zegt dat binnen de ACM hard gewerkt moet worden. Ze verwacht dat met de verkiezing van Panka de SVJ actiever zal zijn. "De SVJ heeft sinds de oprichting van de ACM daarin geparticipeerd en in sommige besturen een functie bekleed. Echter dreigde de lokale vereniging onzichtbaar te worden in de regio, veelal door gebrek aan animo van de SVJ-leden voor de eigen activiteiten van de vereniging. Maar we hebben tijdens de vergadering gemerkt dat dit een probleem is waarmee ook andere landen kampen en we zullen als regionale organisatie daar extra aandacht aan besteden", zegt Boëtius.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina