Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Geen echte persvrijheid zonder wet Openbaarheid van Bestuur'

'Geen echte persvrijheid zonder wet Openbaarheid van Bestuur'

03/05/2021 21:00 - Van onze redactie

'Geen echte persvrijheid zonder wet Openbaarheid van Bestuur'

Foto: Pinterest.com  

PARAMARIBO - Suriname is op de meest recente wereldpersvrijheidsindex geklommen van de twintigste naar de negentiende plaats, maar dat betekent niet dat er echte persvrijheid is. Van echte persvrijheid kan er pas sprake zijn als Suriname ook een wet Openbaarheid van Bestuur heeft. Dat stelt Stichting Projekta in haar schaduwrapport voor de Universal Periodic Review (UPR) over de situatie met betrekking tot persvrijheid. Daarin zijn aanbevelingen gedaan om de persvrijheid te vergroten, onder andere door inwerkstelling van een Wet Openbaarheid van Bestuur.

Periodiek moet de Staat Suriname rapportage plegen bij de Verenigde Naties over de mensenrechtensituatie in het land en acties die ondernomen worden om die te verbeteren. Maatschappelijke organisaties worden daarbij in de gelegenheid gesteld om schaduwrapporten aan te leveren. Projekta stuurde eind maart haar verslag naar de VN.

De organisatie rapporteerde ook de gebrekkige toegang die journalisten hebben tot hooggeplaatste overheidsambtenaren, de boycot van sommige journalisten en mediahuizen door regeringen, en de steeds verdergaande centralisering van informatievoorziening vanuit de overheid. Op de meest recente World Press Freedom Index van Reporters Sans Frontières prijkt Suriname op plaats 19.

"Politici kloppen zichzelf op de borst: kijk hoe vrij en veilig ons journalistieke klimaat is. In de praktijk zijn er helaas veel voorbeelden waaruit het tegenovergestelde blijkt. Projekta heeft enkele van deze voorbeelden opgenomen in haar schaduwrapport", stelt de stichting.

Enkele aanbevelingen voor meer openheid en vrije meningsuiting zijn de behandeling en aanname van de Wet Openbaarheid van Bestuur, een halt toeroepen aan centralisering van de verschaffing van overheidsinformatie en aan het verbieden van toegang van journalisten om verslaglegging te doen van openbare evenementen.

Daarnaast moeten laster en smaad gedecriminaliseerd en geplaats worden onder het civiel recht, wat in overeenstemming is met internationale standaarden. De Universal Periodic Review (UPR) is het rapportagesysteem waarmee de Human Rights Council (HRC) van de Verenigde Naties, de stand van zaken van mensenrechten van alle 193 VN-lidlanden beoordeelt. De lidstaten rapporteren over hun vorderingen voor het verbeteren van de beleving van alle mensenrechten in hun land.

Suriname rapporteert tijdens de 39e Working Group-sessie in november 2021. Bij deze derde review voor Suriname wordt de periode mei 2016 - maart 2021 onder de loep genomen. Tijdens de vorige UPR in 2016 ontving Suriname 171 aanbevelingen van andere landen. Suriname ondersteunde een ruime meerderheid van deze aanbevelingen: ze zouden worden uitgevoerd.

Projekta concludeert in haar schaduwrapportage dat er sinds 2016 op sommige vlakken wel enige verbetering is opgetreden, "maar helaas veel te weinig". Vooral op het gebied van rechten voor Inheemsen en tribale volken moet nog veel bereikt worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina