Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Ik ben voor niemand bang'

'Ik ben voor niemand bang'

05/05/2021 07:57 - Gilliamo Orban

Het moment waarop het naambord met de nieuwe naam van het directoraat wordt onthuld.

Het moment waarop het naambord met de nieuwe naam van het directoraat wordt onthuld. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Minister Riad Nurmohamed van Openbare van Openbare Werken (OW) is niet onbekend met de wijze waarop vakbondsman Hugo Blanker kritiek levert. De bewindsman was werkzaam bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname, waar Blanker ook bondsvoorzitter is geweest. Hij heeft Nurmohamed dinsdag een veeg uit de pan gegeven tijdens de viering van het veertigjarig bestaan van het directoraat Openbaar Groen dat bij deze gelegenheid werd omgedoopt tot Openbaar Groen en Afvalbeheer.

Nurmohamed neemt niet alles van Blanker serieus. "Je moet goed opletten wat een grap is, want daar is hij goed in. Het blijkt erbij te horen en ik ben voor niemand bang", zei de minister in gesprek met de Ware Tijd. Blanker merkte - in bijzijn van president Chandrikapersad Santokhi en parlementsvoorzitter Marinus Bee - op dat hij niet van plan was de OW-minister te groeten. Maar aangezien hij goed is opgevoed, heeft hij dat wel gedaan. Zoals hij had aangekondigd in zijn toespraak is hij weggelopen uit de tent toen Nurmohamed aan het woord kwam en nam pas weer plaats op zijn stoel nadat de minister zijn zegje had gedaan.

Santokhi wees Blanker erop dat de minister een eigen stijl van werken heeft. Hij wees erop dat het gaat om een 'jonge' minister en dat de vakbondsman Nurmohamed kan bijstaan in het werk. "U bent wijs en yu p'sa somen' watra. En wanneer iemand tegenslagen heeft gehad dan gaat die blinken als een diamant zoals u nu blinkt", zei Santokhi aan de vakbondsman. Het staatshoofd had ook lovende woorden over de manier waarop de OW-minister de 'corruptiegeur' op het departement in een korte tijd heeft weten te bestrijden.

Twee zaken zitten over het algemeen de bondsvoorzitter dwars. Het eerste is dat een overeenkomst met voormalig minister Rabin Parmessar was bereikt over de positie van ambtenaren bij Openbaar Groen, niet wordt uitgevoerd. "De minister wil dat niet uitvoeren en dat accepteren we niet", zei Judith Blokland, penningmeester bij de bond, tegen de Ware Tijd.

Volgens de OW-minister mag iedereen boos zijn. "Dat is een gegeven, maar voor zover ik weet heb ik tegen niets nee gezegd. Ik heb groen licht gegeven voor heel veel zaken en kan me niets bedenken dat ik heb afgekeurd", counterde de bewindsman. Hij zei dat in dit kader hij moet werken met officiële documenten. Zijn deur staat open om te praten met alle medewerkers. Indien er brieven aan hem worden gericht, worden deze altijd beantwoord. Echter is de gouden regel bij hem dat personen wel rechtvaardig en eerlijk moeten handelen. Als hij door heeft dat iemand meerdere keren onrechtmatig bezig is, heeft die een probleem met hem. "Je mag me uitschelden en je mag lachen met me. Dit is politiek, ik ben ook politicus en vakbonden doen ook politiek werk", meent Nurmohamed.

De bond kan zich niet verenigen met de nieuwe naam van het directoraat dat vroeger Milieubeheer heette en in 2012 werd veranderd in Openbaar Groen. "We hadden graag gezien dat in naam werd opgenomen dat we ons ook bezig houden met het schoonmaken van de leefomgeving van burgers ", legt Blokland uit. De minister wijst erop dat er al een ministerie van Ruimtelijke ordening en Milieu is. "Onze kerntaak is groen milieu en afvalverwerking is nu een heet hangijzer. Daarom hebben we het woord afvalbeheer erbij gezet", redeneert de bewindsman. Volgend jaar wordt de zaak geëvalueerd en zal er worden nagegaan als zaken goed verlopen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina