Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • PWO sluit cao's ondanks recessie

PWO sluit cao's ondanks recessie

13/05/2021 22:22 - Van onze redactie

Hans de Goede, directeur van uitzendbedrijf Isoper (m), tekende met onder anderen Armand Zunder (r) van de Isoper Werknemersbond de cao.

Hans de Goede, directeur van uitzendbedrijf Isoper (m), tekende met onder anderen Armand Zunder (r) van de Isoper Werknemersbond de cao. Foto: collectie Armand Zunder  

PARAMARIBO - De werkende klasse staat sedert vorig jaar onder grote druk van twee belangrijke uitdagingen. De eerste is de inflatie die gepaard gaat met een sterke afname van de koopkracht van de Surinaamse dollar. Als tweede wordt aangemerkt het “werknemersonvriendelijke belastingsysteem” dat progressief en agressief wordt naarmate iemand meer verdient. Dit schrijft de vakcentrale PWO in een persbericht.

Ondanks de negatieve ontwikkelingen is de vakcentrale erin geslaagd om in de afgelopen weken toch cao's te sluiten bij de bedrijven Vitalo, Argos en uitzendbureau Isoper. Met andere werkgevers lopen er onderhandelingen.

De PWO noemt de inflatie van 50 procent nog steeds te hoog. "Het inflatieniveau zou beneden de 10 procent - bij voorkeur 5 procent - moeten zijn om bevorderlijk te zijn voor de economische groei." De vakcentrale pleit ervoor dat de regering woord houdt en per 1 januari 2022 de belasting toegevoegde waarde invoert. Hierdoor kan de loonbelasting gefaseerd worden afgebouwd, wat er toe zal leiden dat de koopkracht van werknemers zal toenemen.

PWO merkt ook op dat de werkeloosheid in de recessie hoog is, maar dat deze bovendien blijvend van aard blijkt te zijn. In de eerste plaats vallen talrijke bedrijven - mede als gevolg van de gedwongen sluitingen door de Covid-19-pandemie - om. Hiernaast komen er veel te weinig nieuwe bedrijven bij, omdat startende ondernemers, maar ook collega's die er al langer bij zijn, hun investeringen vaak uitstellen tot betere tijden.

De vakcentrale merkt op dat advertenties in de nieuwsbladen uitnodigen om te solliciteren, maar daarbij gaat het vaak om banen op het niveau van hoger- en middenkader. Mensen die tot het lager kader kunnen worden gerekend, komen niet echt aan bod. Deze situatie mag volgens het persbericht niet lang duren, omdat ze tot ontmoediging van werknemers in deze categorie kan leiden.

Ongeveer drie jaar geleden heeft PWO de Algemene Werknemersbond (AWB) gelanceerd. Deze open vakbond voor individuele werknemers en groepen die problemen hebben in de arbeidsverhoudingen zoals ontslag, loonvraagstukken, vakantiegeld en secundaire voorzieningen. Ook mensen die als gevolg van de Covid-19-pandemie hun baan zijn kwijtgeraakt mogen lid worden. De AWB zou hen bijvoorbeeld kunnen helpen zich te registreren bij het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken voor de Covid-19-werkloosheidondersteuning.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina