Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Staatsolie sluit uitdagend boekjaar 2020 met winst af

Staatsolie sluit uitdagend boekjaar 2020 met winst af

17/05/2021 21:24 - Van onze redactie

Staatsolie sluit uitdagend boekjaar 2020 met winst af

Foto: Staatsolie  

PARAMARIBO - In een persbericht laat Staatsolie weten dat het boekjaar 2020 is afgesloten met een geconsolideerde winst van 98 miljoen US dollar vóór belasting (geconsolideerde winst heeft betrekking op de totale winsten van een onderneming met meerdere bedrijfstakken). De geconsolideerde omzet bedroeg 432 miljoen US dollar. Dit ondanks de grote gevolgen van de Covid-19-pandemie op de inkomsten en bedrijfsvoering. Daarnaast heeft ook de economische situatie in het land het bedrijf parten gespeeld.

Toch beschouwt Staatsolie 2020 als inspirerend en markant. In de loop van het jaar werden meerdere grote ontdekkingen gedaan in het offshore-gebied van Suriname. Daarnaast werd het jaar afgesloten met de herdenking van het veertigjarig bestaan van het oliebedrijf. De jaarrekening over het boekjaar 2020 is maandag goedgekeurd door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

In 2020 daalden de olieprijzen naar gemiddeld 41 US dollar per vat tegenover 54 US dollar per vat in 2019. Dat noopte tot forse bezuinigen, terwijl de productie in stand moest worden gehouden tegen de laagst mogelijke kosten.

Financiële meevallers

Maar het bedrijf kende ook financiële hoogtepunten. Zo bedroeg de gezamenlijke omzet van Staatsolie en zijn dochterbedrijven Staatsolie Power Company Suriname, GOw2 Energy Company en Ventrin Petroleum Company 432 miljoen US dollar (500 miljoen US dollar in 2019). Daarnaast bedroegen de inkomsten vóór interest, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (EBITDA) 316 miljoen US dollar (368 miljoen US dollar in 2019). Na belastingen komt het bedrijf op een geconsolideerde van 71 miljoen US dollar (120 miljoen US dollar in 2019). Dat stelde Staatsolie in de gelegenheid de staatskas met 132 miljoen US dollar te spekken. Ter vergelijking, in 2019 bedroeg dat nog 172 miljoen US dollar. De afdrachten aan de staatskas bestaan uit belastingen, dividend en royalty's. De participatie van Staatsolie in de goudindustrie leverde het bedrijf op aan EBITDA (US dollar 102 miljoen in 2019).

De stijging van de goudprijzen in 2020 heeft de verminderde olie-inkomsten gecompenseerd. Staatsolie bezit namelijk aandelen in zowel de Merian goudmijn van Newmont Suriname als de Pikin Saramacca goudmijn van Rosebel Gold Mines.

In 2020 gaf Staatsolie een obligatie uit in Suriname en Curaçao. Dit was de eerste stap om internationale investeerders kennis te laten maken met het bedrijf. De obligatie, genoteerd aan de Dutch Caribbean Securities Exchange, bracht ongeveer 195 miljoen US dollar op - ruim 45 miljoen boven de doelstelling van 150 miljoen US dollar.

Olieproductie

De pandemie trok een zware wissel op het investeringsbudget voor het boorprogramma dat van 75 miljoen US dollar in 2019 naar 21 miljoen US dollar daalde in 2020. In het afgelopen jaar zijn er 21 van de 95 geplande nieuwe putten geboord. Er zijn grote inspanningen gepleegd om de kosten zo laag mogelijk te houden. De gemiddelde productiekosten van 8,32 US dollar per vat behoren tot de laagste in de sector.

In 2020 zijn vijf horizontaal geboorde productieputten opgestart. Dit resulteerde in twee miljoen vaten aan nieuwe reserves en een productie van 300-500 vaten olie per dag. In 2021 zijn twaalf nieuwe horizontaal geboorde putten in de planning.

Nieuw leiderschap

Per 17 mei 2021 neemt Annand Jagesar als algemeen directeur het roer over van Rudolf Elias die per 1 juni 2021 met pensioen gaat. Elias' nalatenschap markeert zich als een periode waarin er extra aandacht is besteed aan het verder professionaliseren van het bedrijf tot een onderneming van wereldklasse en waarin Suriname de boodschap heeft gekregen om zich voor te bereiden op mogelijke olievondsten en de ontwikkeling die dat met zich meebrengt voor het land. Die vondsten zijn ook in Elias zijn laatste volledig boekjaar bij Staatsolie werkelijkheid geworden. De scheidende directeur laat een Staatsolie achter dat sterker en groter is dan ooit. Het bedrijf staat ook pal achter de nieuwe kapitein aan het roer.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen