Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Brunswijk houdt korpschef hand boven hoofd

Deel 'politieke top' lust korpschef Prade niet

24/05/2021 02:10 - Jason Pinas

Korpschef Roberto Prade is naar verluidt niet geliefd bij de VHP.

Korpschef Roberto Prade is naar verluidt niet geliefd bij de VHP. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Delen van de politieke top willen dat korpschef Roberto Prade wordt vervangen. Maar de politiebaas kan tot nu toe rekenen op genoeg ondersteuning van vicepresident Ronnie Brunswijk. Prade beaamt tegenover de Ware Tijd dat er inderdaad geluiden zijn dat de politiek hem niet wil, maar zegt daar niet wakker van te liggen, omdat onder zijn leiding aardig wat werk is verzet voor het Korps Politie Suriname.

Wie hem probeert weg te werken wil de politiebaas niet prijsgeven. "Natuurlijk weet ik wie de mensen zijn, maar moet ik me druk maken daarover? Ze zullen hun reden wel hebben. Ik maak me niet druk om dingen die buiten mijn invloed liggen", zegt hij zelfverzekerd.

Prade wil graag doorgaan als korpschef, maar als hij om politieke redenen wordt bedankt, heeft hij er vrede mee. "Dat is op zich geen punt. Wat wel stoort, is dat bepaalde mensen een negatieve hype willen creёren met allerlei verdachtmakingen en onwaarheden over mijn integriteit."

Ondanks alle 'aanvallen' blijft de politiebaas positief en streeft er nog steeds naar om het KPS naar een hoger niveau te brengen. Hij is niet ontevreden met wat is gerealiseerd onder zijn leiding. Hij noemt de versterking van de kas en de vele veranderingen die zijn doorgevoerd. Ook het gladstrijken van de plooien met de bond noemt Prade als een belangrijke zaak voor de rust binnen de organisatie.

Bij de viering van 140 jaar Bai Dey in district Para onthulde Brunswijk dat hij vaker in de bres heeft moeten springen voor de korpschef. "Ala dey den wani puru en. Ala dey den wani a musu gwe. Maar mi e hori baka gi en," merkte de vicepresident op. Naar verluidt willen vooral VHP-toppers dat Prade het veld moet ruimen. In zijn plaats zien ze graag Alimudin Nasrullah, die in 2017 werd bevorderd tot commissaris. De vervanging van Prade stuit volgens bronnen vooralsnog op ernstige tegenstand van Brunswijk.

In november 2020 was er al het één en ander te doen rond de positie van de korpschef. Toen was het de vorige maand afgezwaaide procureur-generaal Roy Baidjnath Panday die vond dat hij niet langer kon samenwerken met een deel van de korpsleiding. Met name Prade zou volgens hem spoedig moeten vertrekken.

"De leiding van het KPS is dringend aan vervanging toe. In het bijzonder korpschef Prade, de inspecteurs Hellings, Gentle, Van Gobbel en commissaris Seedorf moeten allemaal worden vervangen", hield het voormalig hoofd van het vervolgingsapparaat de presidentiële werkgroep Doorlichting KPS voor. "Het lijkt erop alsof Prade, Gentle en Hellings kunnen maken en breken binnen de organisatie en dat kan niet."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen