Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Het huzarenstukje van Armand

COLUMN: Het huzarenstukje van Armand

26/05/2021 14:00 - SERIEUS!?

COLUMN: Het huzarenstukje van Armand

Ivan Cairo  

Eén jaar na de verkiezingen van 25 mei is er wezenlijk niets veranderd aan de financieel-economische positie van de burgers. De prijsstijgingen van goederen zijn geen halt toegeroepen zoals was beloofd. De stabiliteit aan het wisselkoersenfront is nog ver te zoeken. A sani no seti ete. In tegendeel is de waardedaling van de Surinaamse munt ten opzichte van de US dollar en de euro met rasse schreden doorgegaan. Komt dat door de regering-Santokhi? Nee!

Dat er geen stabiele wisselkoers is komt simpelweg omdat het land als geheel niet de productie heeft om voldoende deviezen te verdienen zodat de Surinaamse dollar behoorlijk kan worden verdedigd. De andere reden waarom de koers ook alsmaar omhoog gaat of hoog blijft, is omdat dezelfde asociale en a-nationale figuren die al decennialang een dikke vinger hebben in de valutamarkt door manipulatie en speculatie de situatie naar hun hand zetten. Deze bloedzuigers hebben het geflikt tijdens Venetiaan, Wijdenbosch en Bouterse. En nu flikken ze het weer bij Chan.

Zo lang we met zijn allen meer consumeren dan het land aan deviezen verdient, goederen en diensten nog in vreemde valuta aanbieden en kopen, huur in deviezen moet worden betaald en percelen tegen bedragen in vreemde valuta worden verkocht alsof het geïmporteerde producten zijn, zal er geen structurele en duurzame stabiliteit zijn op de valutamarkt. Betalingsbalanssteun van het IMF zal misschien tijdelijk wat rust brengen, maar zolang de verdienbasis van Suriname niet is verbreed, zo lang we als land niet meer gaan verdienen dan we kunnen opeten, zal de vraag naar die greenbacks blijven.

Coalitieleden die de regering oproepen de koers omlaag te brengen zijn bezig het volk zand in de ogen te strooien. Hopelijk hebben ze de nuchtere minister van Financiën gehoord die helder en duidelijk heeft aangegeven dat hij niet werkt naar verlaging van de koers, maar naar duurzame stabilisatie van de koers. Hij beseft als geen ander dat alleen structurele hervorming van de economie inclusief staatsfinanciën en vergroting van de verdiencapaciteit van het land zal resulteren in stabiliteit. Niks anders!

Ik ben daarom benieuwd welk huzarenstukje minister Armand Achaibersing tussen nu en juni, wanneer president koopkrachtversterking wil geven, aan de samenleving zal leveren om de overliquiditeit in de economie af te romen, zodat de extra centen die in de economie zullen komen geen opwaartse druk op de wisselkoersen uitoefenen. Ik hoop van ganser harte dat de bewindsman slaagt, puur uit egoïstische redenen, want tussen 2010 en nu ben ik in Amerikaanse dollar uitgedrukt al zeker 70 procent in inkomen achteruit gegaan. Het gros van de loontrekkers zal het naar het zich laat aanzien niet anders zijn vergaan.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina