Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gajadien ziet liever sales taks dan btw

Gajadien ziet liever sales taks dan btw

04/06/2021 13:01 - Ivan Cairo

VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien heeft in plaats van de btw liever een sales taks die volgens hem sneller extra inkomsten voor de staat zou kunnen opleveren.

VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien heeft in plaats van de btw liever een sales taks die volgens hem sneller extra inkomsten voor de staat zou kunnen opleveren.  

PARAMARIBO - Een sales taks of verbeterd systeem van omzetbelasting zal volgens VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien makkelijker en sneller in te voeren zijn dan de belasting toegevoegde waarde (btw) en ook sneller meer inkomsten voor de Staat opleveren. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in het parlement donderdag merkte hij op dat de afgelopen jaren al miljoenen is uitgegeven aan de voorbereiding van de introductie van btw. De fractieleider stelde voor een aparte unit op te zetten die zich uitsluitend met de invoering van de btw en andere hervormingen in het belastingsysteem gaat bezighouden.

Gajadien voerde aan dat door structurele onderfacturering door het bedrijfsleven de fiscus enorm veel inkomsten misloopt. Onderfacturering is meer norm dan uitzondering volgens de politicus. Hoewel er wat verbetering is opgetreden zal nog meer gedaan moeten worden om dit fenomeen terug te dringen. "Formeel weet je in dit land welke waarde de totale importen zijn. Als ik de totale importwaarde van De parlementariër voerde verder aan dat in 2020 voor een bedrag van SRD 14.2 miljard aan goederen is ingevoerd. Hiervoor is aan belastingen SRD 1.5 miljard betaald procent.

In het eerste kwartaal dit jaar is al voor SRD 5.7 miljard aan goederen geïmporteerd en aan belastingen SRD 651 miljoen afgedragen aan de staat. De cijfers omtrent zaken als invoerrechten zijn volgens Gajadien niet transparant. Hij riep de regering daarom op de informatie van elke import en export op te vragen en zichtbaar te maken. "Als het vandaag zichtbaar was bijvoorbeeld zou de cementprijs geen US 10 dollar per zak zijn", aldus de VHP-fractieleider. Hij hield het college voor dat het land zeker door een cementimporteur zwaar benadeeld wordt.

Deze ondernemer brengt volgens hem voor ladingen uit Barbados en Trinidad en Tobago die binnen twee dagen worden aangeleverd bedragen van US 60 dollar per metrieke ton op. Schepen uit Columbia en Santo Domingo die er vijf dagen over doen om in Suriname te arriveren brengen nog geen US 35 dollar per metrieke ton in rekening en zelfs vracht uit Europa is, volgens Gajadien, goedkoper dan die uit Trinidad of Barbados. Hij voegde er aan toe dat voor de bedrijven die het land nu benadelen in het verleden ook deviezen zijn vrijgemaakt.

Ook bracht de politicus naar voren dat aangezien voor basisgoederen geen invoerrechten worden geheven ondernemers bij de import van deze goederen overfactureren. "En dan krijgen deze importeurs nog retentiedollars", zei hij. De fractieleider is van mening dat wanneer er transparante systemen worden ingevoerd malafide douaniers zich wel tweemaal zullen bedenken voordat ze hun handtekening plaatsen onder documenten waarmee over- of ondergefactureerd is. Volgens Gajadien moet het gehele belastingsysteem op de schop.

"Met Inkomstenbelasting van bijkans 38 procent, zonder solidariteitsheffing, dividendbelasting van 25 procent, omzetbelasting van 10 tot 12 procent, huurwaardebelasting, vermogensbelasting, invoerrechten etcetera stimuleren we niet alleen personen om belasting te onderduiken, maar ontmoedigen we personen hier te investeren", zei hij. De parlementariër hekelde dat multinationals allerlei belastingvrijstellingen krijgen, terwijl voor lokale ondernemers barrières worden opgeworpen. Hij pleit daarom voor algehele hervorming op het stuk van belastingen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina