Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Politie-inspecteur Kia landelijke coördinator buurtmanagers

Politie-inspecteur Kia landelijke coördinator buurtmanagers

04/06/2021 19:47 - Van onze redactie

Korpschef Roberto Prade (l), minister Kenneth Amoksi en Henry Kia, de landelijke coördinator van het buurtmanagement.

Korpschef Roberto Prade (l), minister Kenneth Amoksi en Henry Kia, de landelijke coördinator van het buurtmanagement. Foto: Juspol  

PARAMARIBO - Henry Kia is vrijdag door minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie geïnstalleerd als de landelijke coördinator van het buurtmanagement. Deze afdeling moet volgens Amoksi de politiezorg dichter bij de burger en de betrokkenheid van de samenleving in de criminaliteitsbestrijding meer tot uiting brengen.

Kia is geen onbekende als het gaat om buurtmanagement. De politie-inspecteur werd in 2005 met acht collega's opgeleid als buurtmanager en is de enige die nog in functie is. Korpschef Roberto Prade ziet Kia als de beste kandidaat om landelijk het geheel te coördineren. Hij verwacht van hem een korte en lange termijn plan van aanpak.

Prade is er ingenomen over dat het project Buurtmanagement weer wordt opgepakt en zeg dat het idee ook al leefde binnen het korps. In het meerjarenbeleid van het KPS is er aandacht aan besteed. Het huidige bestand aan buurtmanagers zal worden gescreend, waarna er nieuwe managers zullen worden getraind.

De korpschef ziet het rekruteren van de kandidaten voor dit project als een uitdaging, omdat de rangen een belangrijke rol spelen. Hij zei dat een buurtmanager "heel serieus" moet zijn. "Zij moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid. Het is een zware job. Daarom zal het korps eraan werken om die zo interessant mogelijk te maken."

Amoksi vindt dat het project Buurtmanagement naar een hoger niveau moet worden getild. Hij vertaalde het naar de huidige Covid-19-situatie. "Willen wij daadwerkelijk het gedrag van de mens veranderen, dan moeten wij bepaalde instituten in de buurten hebben", aldus de bewindsman.

In het verlengde daarvan zei Olton Helstone, directeur Operationele Diensten, dat deze vorm van community policing tot beheersbare proporties van de criminaliteit zal leiden. Hij noemde de aanpak van de zwerversproblematiek een aandachtspunt voor Kia, aan wiens kwaliteiten hij - gezien zijn verrichtingen - niet twijfelt.

De politie-inspecteur haalde aan dat onder buurtmanagement moet worden verstaan sociale misdaadpreventie, waarbij de politie te werk gaat met alle relevante organisaties om beschermende factoren toe te passen die een leefbare samenleving moet creëren. De wijkindeling zal worden bekeken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina