Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vrije markt bepaalt vanaf maandag koers

Vrije markt bepaalt vanaf maandag koers

05/06/2021 14:11 - Gerold Rozenblad

Vrije markt bepaalt vanaf maandag koers

Foto: dWT  

PARAMARIBO - De valutakoersen worden ingaande maandag door de markt bepaald en niet langer vastgesteld door de Centrale Bank van Suriname. De afgelopen dagen heeft minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning met de financiële instellingen hierover vergaderd en is de beslissing genomen per maandag het vrijemarktmechanisme zijn intrede te laten doen. Er zal slechts één koers gelden, wat inhoudt dat ook de douanekoers die nu nog 14,29 is, springt naar 21. Dit zal gelijk gevolgen hebben voor de economie.

Het loslaten van de koers is één van de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een akkoord over een monetair ondersteuningspakket van 690 miljoen US dollar. Wanneer per eind deze maand alle doelen zijn bereikt, zal het IMF door de regering worden geïnformeerd. Kenners verwachten dat midden juli goedkeuring zal komen en het geld - het eerste deel - per eind juli/begin augustus naar Suriname komt. In elk geval, tot dan zal de koers moeten worden beïnvloed door de retentiedollars.

President Chandrikapersad Santokhi maakt komende week bekend hoeveel loonaanpassing ambtenaren tegemoet kunnen zien aan het einde van de maand. Naar verluidt zullen in een poging SRD's af te romen banken spoedig termijndeposito's uitgeven met behoorlijke rentetarieven. Echter, het is nu al ook duidelijk dat de leenrente spoedig omhoog gaat. Welk effect dit zal hebben op de koers is vooralsnog onduidelijk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina