Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Sportsuccessen overschaduwd

COMMENTAAR: Sportsuccessen overschaduwd

07/06/2021 12:00

COMMENTAAR: Sportsuccessen overschaduwd

 

DE UITSLUITING ZATERDAG van de Surinaamse Zwembond (SZB) bij de stemming tijdens het wereldcongres van de Internationale Zwemfederatie (Fina) is een smet op internationale sportsuccessen van Suriname de afgelopen week. De glans die voetbalarbiter Zachari Zeegelaar, atleet Miguel van Assen, de nationale voetbalselectie en Jaïrzinho ‘Bigi Boy’ Rozenstruik in deze benarde en moeilijke tijd aan Suriname hebben gegeven ebt daardoor een beetje weg.

Bij de SZB heerst er al maanden een bestuurscrisis, omdat twee personen de voorzitterspositie claimen: Clyde Ford en Maureen Benschop-Abel. Zij hadden zich als vertegenwoordiger van Suriname opgegeven voor het congres, maar mochten slechts als toehoorder meedoen. Op een virtuele algemene ledenvergadering (alv) eerder dit jaar werd Ford, amper twee maanden na te zijn gekozen, alweer afgezet door de leden. Vijf van de zeven bestuursleden zeggen niet meer onder hem te willen werken.

Het is bekend dat overkoepelende internationale organen zulke zaken ernstig opvatten en vaak worden hierom organisaties uitgesloten. Het bewijs hierover is zaterdag geleverd tijdens het Fina-congres. Het doet goed dat Ford zegt gehoor te willen geven aan de oproep van de Fina om tot een oplossing te komen. Maar het is nauwelijks te begrijpen dat dit soort zaken zich nog steeds voordoen. Dit is weer een bewijs dat veel bestuurders het eigen belang stellen boven het algemeen (sport) belang.

De vraag mag worden gesteld waarom er na vier maanden nog geen oplossing is in het conflict bij de Surinaamse Zwembond temeer daar bestuurders toch moeten weten hoe in dit geval de Fina met deze soort zaken omgaat. Maar vooral belangrijk is dat het vooral de sporters zijn die er onder lijden. De grootste oorzaken van deze situaties zijn het acceptatieprobleem en het beschermen van persoonlijk belang.

Voor de zwembond, de enige sportorganisatie in Suriname die met Anthony Nesty een sporter heeft voortgebracht die het land op een Olympische Spelen goud heeft bezorgd, is het een grote schande. De 'bestuurders' doen er goed aan zo snel mogelijk als volwassenen de situatie op te lossen. Mensen moeten niet denken aan eigen gewin en bereid zijn voor het grotere belang het hoofd te buigen en nederig te zijn. Alleen op die manier kan talent (in de zwemwereld) worden ontwikkeld. Als men er onderling niet uitkomt, kan een door beide kampen gezamenlijk aangewezen bemiddelaar misschien de oplossing zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina