Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Flexibele koers 'rustig en voorspelbaar' op eerste dag

Flexibele koers 'rustig en voorspelbaar' op eerste dag

08/06/2021 12:46 - Van onze redactie

Flexibele koers 'rustig en voorspelbaar' op eerste dag

Foto: dWT  

PARAMARIBO - "De maatregelen die zijn getroffen door de Centrale Bank van Suriname en het ministerie van Financiën en Planning hebben getroffen hebben hun vruchten afgeworpen." Die voorlopige conclusie trekt het ministerie dinsdag nadat maandag werd overgestapt op een "flexibele wisselkoers". De koers wordt voortaan bepaald door vraag en aanbod.

Op de eerste dag is op drie momenten de wisselkoers bekendgemaakt op de website van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Bij de eerste notering om tien uur 's morgens was de koers SRD 20,862 (aankoop) en SRD 20,996 (verkoop). Om half één 's middags golden respectievelijk SRD 20,845 om 20,976 en tenslotte om drie uur 's middags SRD 20,752 om SRD 20,961. Over de koersontwikkeling maandag merkt Financiën en Planning op dat de vrije wisselkoers is uitgekomen rond de koers van SRD 21 die de afgelopen weken als maximumkoers was aangegeven door de moederbank.

Als factoren die ertoe hebben bijgedragen dat de introductie van de flexibele koers "rustig en voorspelbaar" is verlopen, worden genoemd de implementatie van de retentieregeling, de aanscherping van de wet Toezicht Geldtransactiekantoren, het afromen van Surinaamse dollars, het opvoeren van de kasreserves en het niet monetair financieren van overheidsuitgaven. Volgens het ministerie zal het aanbod van de CBvS om termijndeposito's met hoge rentes voor SRD's te kunnen openen het vertrouwen in de Surinaamse dollar verder versterken. "Het ministerie van Financiën en Planning heeft er alle vertrouwen in dat de wisselkoers zich inderdaad zal stabiliseren in de komende periode."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina