Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Niet voor iedereen

COMMENTAAR: Niet voor iedereen

10/06/2021 12:00

COMMENTAAR: Niet voor iedereen

 

VEEL SURINAMERS ZATEN woensdag gespannen voor de buis om te horen wat president Chandrikapersad Santokhi allemaal tijdens de persconferentie had te zeggen. De verwachtingen waren hoog gespannen want hij had onlangs beloofd met een pakket maatregelen te komen om de lasten van de al maanden lijdende bevolking te verlichten. Dat was de kiezers ook bij het aantreden van deze regering beloofd en het heeft volgens menigeen veel te lang geduurd voordat die verlichting er kwam.

Santokhi schetste een beeld waaruit blijkt dat zijn regering op de goede weg is om de financiële huishouding weer gezond te maken maar dat er nog tal van offers zullen moeten worden gebracht. Minister Armand Achaibersing van Financiën deed daar nog een schepje bovenop door met een berg cijfers, die ongetwijfeld zullen kloppen, aan te tonen hoe groot de chaos was die ze van de vorige regering hebben overgenomen. Het waren grotendeels de bekende verhalen.

Maar waar het volk vooral in was geïnteresseerd, was in de, volgens Santokhi, jaloersmakende maatregelen waar hij het volk mee zou verrassen. Dat viel dus tegen. Tenminste, niet iedereen is bedacht door de regering. De aangekondigde verhogingen van de AOV, kinderbijslag en andere voorzieningen werden wel met gejuich verwelkomd. Maar vooral ten aanzien van die kinderbijslag vroegen belanghebbenden zich af welke voordelen ze er nu bij zouden hebben, aangezien in Suriname de traditie bestaat dat deze hooguit één keer per jaar wordt uitgekeerd.

En al die verhogingen vallen eigenlijk in het niet bij de enorme geldontwaarding in het afgelopen jaar en de fikse prijsstijgingen die dat tot gevolg heeft gehad. En er staan de samenleving de komende maanden nog meer verhogingen te wachten, onder meer voor water en stroom. Alleen een select aantal groepen krijgt van Santokhi wel een maandelijkse toelage van SRD 1.000. Onder hen zijn de ambtenaren, waarvan de huidige loonkosten nu al als een molensteen om de nek van de overheid hangen.

Het klinkt ook niet logisch omdat iedereen weet dat het ambtenarenapparaat veel te log is en dat veel ambtenaren niet eens het werk verrichten waarvoor ze zijn aangenomen. Bovendien hadden zij het voorrecht dat zij de afgelopen vijftien maanden keurig hun geld hebben ontvangen ondanks de coronaperikelen. Natuurlijk snappen wij dat Santokhi er alles aan is gelegen om de ambtenaren tevreden te houden, want als zij zich gaan roeren, zijn we nog verder van huis. Maar toch…

We gunnen iedereen een extraatje in deze bittere tijden, dus daarom was het zuur dat Santokhi en Achaibersing de hardwerkende mensen in de particuliere sector niet de hand hebben gereikt door het wettelijk minimumloon te verhogen. Velen hebben dat harder nodig dan de ambtenaren. Voor SRD 1.500 in de maand 48 uur per week werken, staat gelijk aan moderne slavernij en is onmenselijk. Beseft wordt dat niet iedereen in één keer kan worden geholpen. Maar wellicht wordt het tijd dat de aandacht wordt verlegd naar zij die het momenteel echt heel zwaar hebben, de wanhoop nabij zijn en zich in de steek gelaten voelen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina