Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Buurtmanagers

COMMENTAAR: Buurtmanagers

12/06/2021 12:00

COMMENTAAR: Buurtmanagers

 

HET INSTITUUT BUURTMANAGER wordt nieuw leven ingeblazen. Henry Kia, die als enige buurtmanager van de eerste lichting is overgebleven, zal als landelijke coördinator dit instituut gaan trekken. Dat heeft de minister van Justitie en Politie Kenneth Amoksi besloten. Dat de buurtmanagers nodig zijn staat buiten kijf.

De scholen zijn al maanden gesloten, de banen liggen er niet voor het rapen en de armoede grijpt om zich heen. Dat kan een kweekvijver zijn voor crimineel gedrag. Kan, want het is geen automatisme, maar wel een realiteit waar wereldwijd mee moet worden omgegaan. Het instituut van buurtmanagers heeft in het verleden goed gewerkt om een structureel antwoord te hebben op deze ontwikkeling in Suriname.

Eén van de meest bekende buurtmanagers is Keshopersad Gangaram Panday geweest. Hij was in zijn periode heel vaak in de publiciteit en heeft een aantal structurele zaken kunnen doorvoeren in het centrum waar hij veelal te vinden was. Daarbij valt te denken aan het instellen van de Kwakoemarkt.

Er is ook al enige tijd behoefte aan het wederom activeren van deze bijzondere politieagenten. En Kia zegt terecht dat een buurtmanager meer doet dan alleen maar de kortstondige bliksemingrepen zoals een crimineel arresteren. Een buurtmanager gaat veel verder. Hij leert de buurt kennen en observeert die. Hij zoekt naar oorzaken en smeedt banden met instituten om inzicht te krijgen hoe crimineel gedrag in zijn buurt tot stand komt en weet dan beter daarop in te spelen door in samenwerking met de korpsleiding daar beleid op te maken.

Het mooie van deze politieagenten is hun brugfunctie. Ze hebben zowel de mensen in de buurt als de mensen in de beleidsvormende functies nodig om effectief te werk te gaan. Ze moeten zich er ook van doordrongen zijn dat het geen baan is waar je achter je bureau blijft zitten. Vandaar ook dat de vraag moet worden gesteld wat de reden is dat het verkeerd is gegaan met dit korps. Want als de omstandigheden niet in orde zijn om het optimaal functioneren van deze beroepsgroep te garanderen, zal de effectiviteit te wensen overlaten. En dat is zonde, zeker gezien de enorme behoefte aan deze functionarissen in de buurten.

Vroeger waren politieagenten niet zelden degene die als 'vaders' werden gezien in bepaalde moeilijke buurten. Een gesprek met deze agenten was soms broodnodig om moeilijke jeugdigen weer op spoor te krijgen. In deze modernere tijd, waarbij een grotere bevolking noopt tot structuur bij het bieden van hulp, is een aangifte noodzaak zegt Kia. Toch moet een 'waarschuwing' door een politieagent tot de opties blijven behoren. Zoals zo vaak werd gezegd vroeger: fu libisma fasi.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina