Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Diego Lapar debuteert met omkeerboek voor jeugd

Diego Lapar debuteert met omkeerboek voor jeugd

14/06/2021 10:09 - Sharon Singh

De voorkant van het omkeerboek van Diego Lapar.-.

De voorkant van het omkeerboek van Diego Lapar.-. Foto: collectie Diego Lapar  

PARAMARIBO - Wereldwijd lezen jongeren te weinig. Met de Coronapandemie, waarbij scholen gesloten zijn en scholieren liever op sociale media bezig zijn dan met hun schoolboeken, is het nog moeilijker kinderen te motiveren om te lezen. Toch denkt schrijver Diego Lapar dat dit het ideaal moment zou kunnen zijn om lezen te bevorderen. Hij gaat wel gebruik maken van sociale media meldt hij. “Juist vanwege de Coronacrisis zullen we nog meer gebruik maken van sociale media om het boek te promoten”.

Hij debuteert met zijn omkeerboek dat uit twee korte hoofdverhalen 'Misi fu a liba' en 'Onder de Amandelboom' bestaat. Om het tweede hoofdverhaal te lezen moet het boek omgekeerd worden. Daarnaast bestaat het boek uit vier persoonlijke belevenissen en een droom. De droom en persoonlijke belevenissen schreef hij in een opwelling: 'Poolparty in 2018', 'Vader of broer(tje)?' in 2019, 'Angels among us', 'Kijk Suriname!' en 'Telepathie!' in 2020.

Lapar staat bekend als podiumkunstenaar en jury bij de spellingswedstrijd 'Suriname Spelling Bee'. Maar hij doet nog meer: hij is docent Nederlands en schrijft columns, theaterstukken en moppen. Omdat hij al sinds zijn zevende verhalen schrijft is het de vraag waarom hij nu pas met een verhalenbundel uitkomt. "Dat mijn eerste boek nu pas uitkomt, is werkelijk in tegenspraak met mijn levensmotto: 'stel niets uit wat je vandaag nog kunt doen!'", vertelt Lapar.

"Toen vorig jaar Covid-19 uitbrak, had ik eindelijk genoeg tijd om nogmaals kritisch te kijken naar mijn 'oeuvre' en ik zei tegen mezelf: 'stop met het delen van je pennenvruchten via sociale media. Denk om je motto! Dit is je kans!'".

Natuurlijk ligt het helemaal aan de creativiteit en schrijfstijl van een auteur om het leesplezier te prikkelen. Door zijn ruime ervaring is hij in staat de spanning in zijn verhalen op te laten lopen. 'Misi fu a liba' is een fantasieverhaal over een 13-jarige jongen Kavish uit Paramaribo die verliefd is op een 13-jarige zeemeermin Afanaisa uit het binnenland. Er is een video in de maak om de bundel te promoten en wanneer de scholen opengaan zullen er presentaties gehouden worden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina