Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Matta stapt over naar markoesateelt

Matta stapt over naar markoesateelt

17/06/2021 18:03 - Merredith Bruce

In Matta is alvast één hectare klaargemaakt voor de aanplant van markoesa.

In Matta is alvast één hectare klaargemaakt voor de aanplant van markoesa. Foto: LVV  

PARAMARIBO - In Matta, een inheems dorp in Para, wordt vooral cassave en ananas geplant. Het dorp is nu, op initiatief van waarnemend kapitein Wendeline Sabajo, begonnen met de teelt van markoesa. "Er is als aanzet al één hectare beplant”, deelt ze trots mee aan de Ware Tijd.

Door de gevolgen van Covid-19 hebben velen hun baan verloren of is hun inkomen verminderd. Dit is ook bij bewoners in Matta het geval. Sabajo ziet de teelt van markoesa daarom als een goede gelegenheid voor de dorpelingen om op lang termijn zelfredzaam te zijn.

Het streven is om vijftig hectare te beplanten en daarvoor is er voldoende grond beschikbaar verzekert Sabajo. De markoesa die wordt geplant, is van een Braziliaanse soort waarmee sap wordt gemaakt. Dit is volgens Sabajo veel gevraagd.

Er zijn gesprekken gaande met een ondernemer die van plan is om een fabriek op te zetten en daarmee de afzetmogelijkheden uit te breiden. Het ministerie van LVV juicht het initiatief van Matta toe. "Gevraagde ondersteuning wordt zeker geboden binnen de beperkte mogelijkheden van de overheid", zegt minister Parmanand Sewdien.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina