Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Haast geboden bij ontwikkelen oliepotentieel

Haast geboden bij ontwikkelen oliepotentieel

18/06/2021 00:00 - Van onze redactie

Total en Apache doen er alles aan om in 2025 de eerste olie op te pompen uit blok 58.

Total en Apache doen er alles aan om in 2025 de eerste olie op te pompen uit blok 58. Foto: mar-petroleumexplorationconsultant.com  

PARAMARIBO - De vraag naar olie wereldwijd zal over dertig jaar ongeveer zijn gehalveerd. Landen zoals Guyana en Suriname die pas olievoorkomens hebben ontdekt, moeten daarom haast maken om zoveel mogelijk hun potentieel te gelde te maken. “Het betekent dat het olievenster aan het sluiten is en de tijd dringt voor het kapitaliseren van koolwaterstoffen die nog in de grond zitten”, zegt Schreiner Parker, Vice-President voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied van het gezaghebbende olieconsultancy Rystad Energy in een publicatie van de maatschappij.

Hij merkt een bewustzijn hiervan in verschillende landen. Niet alleen in Suriname en Guyana zijn maatschappijen verwoed bezig, maar ook op Trinidad en Tobago wordt het tempo opgevoerd. Ongeveer een week terug, tijdens de jaarlijkse energieconferentie, zei Energieminister Stuart Young dat zijn regering zich ervan bewust is dat er verschuivingen gaande zijn. "We moeten het te gelde maken van onze koolwaterstoffen maximaliseren of anders het risico lopen dat die in de grond blijven zitten", zei hij.

In Suriname wordt het beest nog niet bij de naam genoemd, maar in blok 58 doen partners Total en Apache er alles aan om in 2025 de eerste olie op te pompen. Dit werd nog eens benadrukt tijdens de virtuele Suriname Energy Oil & Gas Summit (SEOGS) eerder deze maand. In een andere publicatie schat dezelfde Rystad dat tegen 2030 Suriname uit de vier putten in blok 58 en de ene in blok 52 geboord door Petronas, een dagproductie van 650.000 barrels per dag kan halen. De consultant stelt dat het off shore-potentieel van Suriname significant is en substantiële financiële opbrengsten voor zowel het land als Staatsolie zal hebben, ook bij lage olieprijzen.

Staatsolie is van plan om middels een roadshow de benodigde anderhalf tot twee miljard US dollar op te halen om de participatie voor 20 procent te kunnen realiseren. Ondertussen heeft het Maleisische Yinson bekend gemaakt dat het door Total is gecontracteerd om twee drijvende productieplatforms te bouwen: één voor de operaties in Angola en één in Suriname. Hoewel de termijnvooruitzichten zoals geschetst door Rystad, niet zonnig lijken, werpen delen van de sector toch een ander licht op de zaak en zou de toekomst er niet zo somber uitzien voor de oliesector. Althans niet op korte termijn.

Timothy Chisholm, vertegenwoordiger van oliemaatchappij Hess voor Guyana en Suriname, zegt dat het Guyanabekken volgens hem een belangrijk rol heeft te vervullen bij herstel van het evenwicht op de oliemarkten. Hij deed zijn uitspraak tijdens de virtuele SEOGS begin deze maand. Op dit moment is er een investeringsachterstand van ongeveer 40 procent, mede veroorzaakt doordat de vraag zich sneller heeft ontwikkeld dan verwacht. Maar wat ook speelt volgens Chisholm is dat door een transport gedreven wereld, olie een belangrijke rol zal blijven vervullen, ook al wordt nu gestreefd naar milieuvriendelijkere energie oplossingen. Dat wijzen verschillende scenario's uit. Ook die van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Hij geeft aan dat ook al worden de carbondoelen van dit instituut gehaald, ook na 2050 olie een belangrijke speler zal blijven bij het voldoen aan de wereld- energiebehoefte.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina