Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Politieke leiders spelen awari domri

Politieke leiders spelen awari domri

20/06/2021 08:08 - Valerie Fris

Politieke leiders spelen awari domri

 

PARAMARIBO - Carl Breeveld van de politieke partij DOE is bij de verkiezingen van 2020 niet herkozen als parlementslid en zijn partij verloor haar enige zetel in het hoogste college. Maar dat betekent niet dat de politiek hem onverschillig laat. Hij volgt de ontwikkelingen op de voet. De financiële en de Covid-19-crisis houden hem, net als iedere andere Surinamer, heel erg bezig.

Breeveld: "Het grootste deel van de samenleving houdt zich aan de regels, maar er zijn ook mensen, onder wie zelfs regeringsleiders, die dat niet doen, terwijl ze allerlei zware regels opleggen. Laat mensen zien dat jij je aan de maatregelen houdt die jezelf hebt genomen, anders is het hek van de dam. Je geeft de samenleving een reprimande, maar zelf speel je awari domri. Dat kan toch niet?" Hij noemt als voorbeeld het pakkettenproject van Abop-hoofdbestuurslid Joël 'Bordo' Martinus te Pontbuiten dat chaotisch is verlopen en feestjes van de president en vicepresident. "Het is precies het tegenovergestelde van wat wordt gebracht."

De oud-parlementariër vindt het jammer dat er in het Covid Outbreak Managementteam geen gedragswetenschappers zoals psychologen, pedagogen en sociologen zitten. De situatie wordt dus puur op medische grond bekeken en benaderd. "Op dit moment is het ellendig met het aantal doden per dag. Vreselijk!" Als dominee vindt hij het ook erg dat de kerken zijn gesloten en juichte dan ook de brief toe die christenen naar de regering hebben gestuurd met verzoek om de kerkdeuren weer te openen. Maar hij is ook realistisch: "De brief is verstuurd vóór de total lockdown; dus toen kon ik het zeker begrijpen. Voordat de Covid-19-situatie zo ernstig was, moest het wel mogelijk zijn geweest dat met strikte toepassing van de protocollen zoals mondkap op, afstand houden en ontsmetten, de kerken weer opengesteld zouden mogen worden."

Over de dyugudyugu die is ontstaan tussen de regering en kerkleiders over het vaccineren is hij kritisch. "Niemand moet gedwongen worden, mensen moeten zelf bepalen wat ze doen. Er zijn bijvoorbeeld geloofsrichtingen die tegen bloedtransfusie zijn. Je kunt de mensen niet dwingen. Er is een democratisch bestel waarin mensen voor zichzelf besluiten moeten kunnen nemen. Dit moet geen breekpunt zijn van wel of niet. Iedereen moet het zelf weten, christenen of andere gelovigen, eenieder heeft zijn verantwoordelijkheid."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina