Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'We komen in vrede, maar niet om de bedelen'

'We komen in vrede, maar niet om de bedelen'

24/06/2021 22:44 - Gilliamo Orban

Met diverse spandoeken en borden werd er donderdag geprotesteerd tegen de gang van zaken bij Domeinkantoor en het ministerie van GBB.

Met diverse spandoeken en borden werd er donderdag geprotesteerd tegen de gang van zaken bij Domeinkantoor en het ministerie van GBB. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "We komen in vrede, maar niet om de bedelen", staat afgedrukt op één van de spandoeken die burgers donderdag met zich meedragen tijdens hun protestloop van het Revoplein aan de Waterkant naar De Nationale Assemblee aan het Onafhankelijkheidsplein. De ongeveer honderd man uit voornamelijk Paramaribo, Wanica en Commewijne is slachtoffer van de 'grondperikelen'. "Unu weri, ala sani kon diri. Gi unu den gron fu kweki en prani en geef ons onze grondbeschikkingen."

Hansraj Djoehri van Commewijne vertelt aan de Ware Tijd dat hij behoort tot een groep van tachtig mensen die toewijzingsbeschikkingen voor kavels in Zoelen heeft gekregen. Tot verbazing van deze burgers heeft een stichting kort vóór de verkiezing van 2020 een bord op het terrein geplaatst. "De stichting heeft een paar maanden daarna de grenspalen van de kavels verwijderd. Dat kunnen wij niet pikken. We komen nu op voor onze rechten, want we hebben onze grondpapieren", zegt Djoehri.

De mensen trekken samen op met de Algemene Belangenorganisatie Suriname (Abos) onder leiding van Martin Atencio. "We zijn radeloos en willen weten hoe verder?" aldus Djoehri. De Abos schrijft in de petitie, die is aangeboden aan DNA-voorzitter Marinus Bee, teleurgesteld te zijn in onder meer het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). Een brief aan dit departement met het verzoek om de grondproblemen op te lossen bleef onbeantwoord. "De mensen worden aan hun lot overgelaten door de dienst der domeinen", vindt Atencio.

Burgers lopen al decennialang rond met toewijzingsbeschikkingen, maar weten niet precies waar hun gronden liggen. Weer anderen - van Zoelen en de Ringweg - hebben toewijzingsbeschikkingen gekregen, maar hun grenspalen zijn verwijderd door stichtingen die de terreinen claimen. Ook zijn er mensen met een bereidverklaring verwijderd van percelen waarop ze jarenlang hebben gewoond. Daarnaast zijn er mensen ontheemd nadat ze percelen hadden aangevraagd waarop ze jaren hebben gewoond.

Atencio schetst situaties van burgers die moeten bedelen om de beschikking van overdracht. Twee van hen zijn bang om bij naam te worden genoemd, maar bevestigen zich in dat schuitje te bevinden. Het duo woont te Lelydorp. "Al jarenlang smachten we naar de beschikking van overdracht. Als onze ouders nu komen te overlijden, moeten we de grond opnieuw aanvragen. We gaan hierdoor veel meer kosten maken", zegt één van de betrokkenen.

Hoewel de Abos geen afspraak had met Bee was de parlementsvoorzitter bereid om de petitie te ontvangen. Hij hoorde samen met DNA-leden, onder wie ondervoorzitter Dew Sharman, Patricia Etnel, Edward Belfort, Evert Karto en Edgar Sampie, de grondproblemen aan. Bee zei dat hij ook streeft ernaar om de grondperikelen op een duurzame wijze op te lossen. "Er zijn dingen scheefgegroeid en we kunnen deze niet in één dag oplossen", gaf de DNA-voorzitter aan. Hij wil - als het lukt de begrotingsbehandeling maandag af te ronden - het Abos-bestuur de volgende dag ontvangen om over de grondproblematiek te praten. Er zal daarbij mogelijk een vertegenwoordiger van GBB participeren in het overleg.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina