Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tjon A Joe optimistisch na halen Fina B-cut

Tjon A Joe optimistisch na halen Fina B-cut

27/06/2021 21:00 - Terence Oosterwolde

Renzo Tjon A Joe (r) en zijn coach Yash Daryanani tijdens een trainingssessie in zwembad Parima.

Renzo Tjon A Joe (r) en zijn coach Yash Daryanani tijdens een trainingssessie in zwembad Parima. Foto: collectie Renzo Tjon A Joe  

PARAMARIBO - "Langzaam maar zeker weer richting topvorm." Die conclusie trekt Renzo Tjon A Joe na zijn deelname aan de Bahamas National Swimming Championships. Tijdens de time trial op het Caribische eiland klokte hij vrijdag 22,51 en zaterdag 22,56 seconden en dook hij dus onder de Fina B-cut van 22,67 seconden. Er klinkt optimisme in zijn stem. "Hiermee geloof ik genoeg te hebben gedaan om mijn uitnodiging voor de Spelen te garanderen", vertelt hij hoorbaar opgelucht aan de Ware Tijd.

Het werd kantje boord, want de kwalificatieperiode, die op 1 maart 2019 inging, liep zondag af. Het meetmoment op het eiland was dus een cruciale. "Dit was de laatste kans voor Tokio en het is ons gelukt." De A-limiet (Olympic Qualifying Time) van de 50 meter vrije slag voor Tokio 2021 is 22,01 seconden en de Olympic Selection Time of de zogenoemde B-cut is 22,67 seconden. Deze tijden moesten worden gezwommen tijdens de wereld- of continentale kampioenschappen, continentale kwalificatiewedstrijden, nationale kampioenschappen en trials of internationale evenementen gesanctioneerd door de Fina.

Maar zo blij als hij nu klinkt, zo moeilijk had de Surinaamse zwemmer het eerder. "Het is een enorm taai jaar geweest door de pandemie. Sporters van kleine landen als Suriname zijn zwaarder getroffen", uit hij zich. Vorig jaar juni leek het er zelfs op dat 'Roos' - zij het door verschillende externe redenen - de stekker eruit zou moeten trekken. "Maar door niet op te geven, geloof in mezelf, grote support van mijn moeder en familie is het ons gelukt."

Hij had ook anderen in zijn hoek en noemt zijn coaches Yash Daryanani en Brett Hawke en onder meer het Surinaams Olympisch Comité, GOw2, Telesur en Fit Factory. Verder waren Parima en Oase een flinke steun, want de Olympiër van 2016 mocht ongelimiteerd gebruikmaken van hun faciliteiten. Nu richt hij zich op Tokio en klinkt optimisme. "Met een beetje rust en taper kan ik in Tokio zeker vechten voor een spot in de halve finale alvast."

Tjon A Joe maakte op 11 augustus 2016 in Rio de Janeiro zijn Olympisch debuut. Hij won heat 7 in een nieuw Nationaal Surinaams Record (22,23 seconden) en eindigde op een gedeelde 21ste plek in een deelnemersveld van 85 man. Daarmee miste hij een plek in de halve finales, waarvoor de zestien snelsten zich kwalificeerden. De volgende dag troefde de Amerikaan Anthony Ervin de Fransman Florent Manaudou nipt af in de race om het goud: 21,40 om 21,41 seconden. Het brons ging naar Nathan Adrian (21,49) van de Verenigde Staten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen