Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verklaringen in CBvS-schandaal 'op losse schroeven'

Verklaringen in CBvS-schandaal 'op losse schroeven'

30/06/2021 00:00 - Wilfred Leeuwin

Maikel Soekhnandan, de buiten functie gestelde directeur van de CBvS. Jurist Raoul Lobo vraagt zich af waarom het Openbaar Ministerie Soekhnandan niet heeft laten opsluiten.

Maikel Soekhnandan, de buiten functie gestelde directeur van de CBvS. Jurist Raoul Lobo vraagt zich af waarom het Openbaar Ministerie Soekhnandan niet heeft laten opsluiten. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Verklaringen van William Orie en Maikel Soekhnandan over wat zich bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft afgespeeld, moeten nu met een andere bril worden bekeken. Beide mannen zijn twee weken geleden buiten functie gesteld als respectievelijk directeur Monetaire en Economische Zaken en directeur Bankbedrijf en Bancaire Zaken en per 1 juli wordt hun dienstbetrekking in gemeen overleg beëindigd.

Als officiële reden is door de bank slechts meegedeeld dat er een vertrouwensbreuk is ontstaan. Echter, bronnen in de bancaire wereld en bij cambio's bevestigen dat de buitenfunctiestelling alles te maken heeft met afspraken en de betrokkenheid van beide directeuren met cambio's, maar ook bij handelingen die hebben geleid tot het geruchtmakend schandaal bij de CBvS.

Eén daarvan is bijvoorbeeld dat Soekhnandan direct betrokken is bij het opmaken en tekenen van contracten met derden die in het nadeel van de bank en de staat hebben gewerkt. Al vanaf het begin toen dit onderzoek in de rechtszaal werd voortgezet, hebben vrijwel alle advocaten van de verdachten in deze kwestie, er steeds op gewezen dat onder anderen Soekhnandan een bijzondere rol heeft gespeeld.

Met de buitenfunctiestelling is de roep luider om de verklaringen die deze directeur in het voorgerechtelijk onderzoek bij de politie en de rechter-commissaris heeft afgelegd onder het vergrootglas te plaatsen. Dit was dinsdag bij de voortzetting van de rechtszaak een belangrijk verweer in het pleidooi van de verdediging van Faranaaz Hausil, gewezen directeur Juridische Aangelegenheden bij de CBvS.

Samen met de voortvluchtige ex-minister Gillmore Hoefdraad, gewezen governor Robert van Trikt en diens zakenpartner Ashween Angnoe is ze verdachte in de geruchtmakende strafzaak over financiële benadeling van de staat en de moederbank. Hausil, Van Trikt en Angnoe zitten al langer dan een jaar in voorarrest. "Wij als verdediging hebben meerdere malen in het proces grote vraagtekens geplaatst achter de verklaringen en zelf de rechter gevraagd waarom het Openbaar Ministerie tenminste deze directeur niet heeft laten opsluiten", zei Lobo.

De jurist heeft dinsdag tijdens de rechstzaak zijn misnoegen over de manier van handelen van de vervolging niet onder stoelen of banken geschoven. "We zien dan ook, duidelijker dan voorheen, dat Soekhnandan zich uit alle moeilijke situaties probeert te wurmen door zwaar te speculeren en zonder enig bewijs zaken te poneren die dan weer als bewijsmiddel worden gepresenteerd. Dan is het natuurlijk gemakkelijk om een straf van vier jaar passend en geboden te achten tegen Hausil", redeneerde Lobo.

Met toenemende emotie en ergernis over hoe het OM is omgesprongen met de getuigenverklaringen van Soekhnandan, hield hij andere verklaringen van andere getuigen voor, waar duidelijk wordt aangegeven dat Soekhnandan wel deglijk een duidelijke rol heeft gespeeld in dit schandaal. Rechter Maytrie Kuldip-Singh vroeg op een gegeven moment aan de jurist zich te beheersen en zijn pleidooi professioneel te houden.

De advocaat ergerde zich onder meer aan door de vervolging opgebrachte verklaringen van Soekhnandan, die de indruk wekken alsof Hausil een persoonlijke relatie zou hebben gehad met Hoefdrdaad. Ze zou volgens de nu ook in ongenade gevallen bankdirecteur een kantoortje hebben gehad op het ministerie van Financiën en de ex-minister vaker op buitenlandse reizen hebben vergezeld. Aan het eind van hun presenttaie hebben Lobo en zijn collega Murwin Dubois de rechter dan ook gevraagd het bewijsmateriaal van het OM nader te bekijken en hem niet-ontvankleijk te verklaren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina