Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname en regio 'vieren' Caricomdag

Suriname en regio 'vieren' Caricomdag

04/07/2021 08:08 - Van onze redactie

Suriname en regio 'vieren' Caricomdag

Foto: Caricom.org  

PARAMARIBO - De Caribische Gemeenschap (Caricom) bestaat zondag 48 jaar. Op 4 juli 1973 tekenden enkele regeringsleiders van Caribische staten daartoe het Verdrag van Chaguaramas. Sindsdien viert de regio op 4 juli de Caricomdag. Bij de 49ste jaardag in 2022 zal Suriname het voorzitterschap van de Caricom bekleden.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) is deze dag één van reflectie van hetgeen door gezamenlijke inspanningen van de regio is bereikt. "Maar meer nog een reflectie voor wat betreft de weg die gezamenlijk moet worden opgegaan tot duurzame groei en ontwikkeling van de regio."

Bibis gaat ervan uit dat "48 jaar van regionale integratie" door diverse landen van de Caribische Gemeenschap op hun eigen wijze wordt herdacht. Echter, zal dat niet met veel tamtam geschieden "vanwege de ongekende realiteit van de Covid-19-pandemie". "In deze tijd van het leveren van strijd tegen de effecten van de pandemie en andere uitdagingen, waaronder klimaatverandering, is het behoren tot een groep met gemeenschappelijke belangen een dringende vereiste."

Het departement zwaait lof toe aan de Caricom, omdat die Suriname in staat stelde onder meer persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE's) en vaccins binnen te halen. Regionale instituten zoals CARPHA, CDEMA en IMPACS hebben daarbij hun bijdrage geleverd. "En dit is wat de Caricom-vlag nu symboliseert, namelijk de eenheid als Caribische Gemeenschap", aldus Bibis.

Op 1 juli werd Gaston Browne, premier van Antigua en Barbuda, de nieuwe voorzitter van de Caricom. Hij zal zes maanden de organisatie leiden. Browne nam donderdag de leiding over van Keith Rowley, premier van Trinidad en Tobago. De regeringsleider van Antigua en Barbuda geeft maandag en dinsdag leiding aan de 42ste Staatshoofdenconferentie, die virtueel wordt gehouden.

Volgens het Caricom-secretariaat staan de Covid-19-pandemie en respons van de regio hoog op de agenda. De impact van recente natuurrampen, waaronder de uitbarsting van de La Soufriere-vulkaan op Saint Vincent en de Grenadines en de overstromingen in Suriname en Guyana zullen ook ter sprake komen. Verder worden updates verwacht van orkaan Elsa, die zich heeft doen gevoelen in diverse lidstaten.

De staatshoofden zullen het ook hebben over verschillende cruciale economische aangelegenheden zoals het prioriteit geven aan de regionale voedselproductie en voedselveiligheid, het verbeteren van de ICT-sector, het werken aan een gemeenschappelijke Caricom toerismepolicy en nieuw leven inblazen van de regionale luchttransport na Covid.

Ook lopende zaken gerelateerd aan transparantie in belastingen, het op de zwarte lijst plaatsen en de-risking zullen aandacht krijgen tijdens de tweedaagse top. Voorts zal er ruimte worden ingeruimd voor zaken die invloed hebben op de Caricom Single Market and Economy (CSME), regionale en internationale relaties, criminaliteit en veiligheid. Bij de opening zullen zowel Rowley als zijn opvolger Browne en secretaris-generaal Irwin LaRocque de regeringsleiders toespreken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina