Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hogerberoepszaak Hoefdraad vs DNA gestart

Hogerberoepszaak in staat van beschuldiging stellen Hoefdraad aangevangen

05/07/2021 00:00 - Wilfred Leeuwin

Hogerberoepszaak in staat van beschuldiging stellen Hoefdraad aangevangen

 

PARAMARIBO - De rechtszaak waarbij Gillmore Hoefdraad, ex-minister van Financiën, in hoger beroep is gegaan tegen zijn in staat van beschuldiging stelling door De Nationale Assemblee (DNA) is vrijdag begonnen. De afkonidging hield alleen in dat het rechtsproces is besproken.

Als eerst zal de juridische verdediging van Hoefdraad een pleidooi houden waarom het in beroep gaat tegen het vonnis van rechter Susanne Chu, die de in staat van beschuldiging rechtmatig vind. Vervolgens zal Anenda Veldman, de advocaat van DNA, een antwoord pleidooi houden. Daarna houden de advocaten respectievelijk repliek en dupliek. Vervolgens zal het Hof van Justitie uiteindelijk beslissen als de in staat van beschuldiging stelling van Hoefdraad door DNA wel rechtmatig is geweest.

Irene Lalji, advocaat van Hoefdraad, zegt dat er voor haar cliënt een spoedeisend karakter aanwezig is bij dit hoger beroep omdat naar aanleiding van de uitspraak van Chu de strafzaak tegen Hoefdraad, ook al bij het Hof, in een vergevorderd stadium is. Er is zelf al een strafeis gedaan door het Openbaar Ministerie: twaalf jaar en een geldnboete van SRD 500.000.

Lalji: "Het spoedeisende is dat wanneer in deze hogerberoepszaak zou blijken dat de in staat van beschuldiging stelling van de gewezen minister niet op de juiste manier heeft plaatsgevinden, de strafzaak op losse schroeven komt te staan. Het zou betelkenen dat de strafzaak wel in behandeling is maar de basis daarvan niet juist is." Zij is ervan overtuigd dat de in staat van beschuldiging stelling in strijd is met wet en recht en niet conform de wet In staat van geschuldiging stelling gewezen en politieke ambtsdragers. "Er is voorbij gegaan aan het hoorbeginsel zoals dat in die wet staat aangegeven."

Hoefdraad heeft kort na elkaar zowel een kort geding als een bodemproces aangespannen tegen zijn in staat van beschuldiging stelling door het parlement. De rechtszaak die vrijdag is begonnen is een vervolg op het kort geding. De bodemprocedure is intussen ook in proces en loopt nog altijd. Daarnaast is er het strafproces waarin tegen hem een eis is gedaan. In die zaak zal het Hof van Justitie op 29 juli uitspraak doen. Hoefdraad, die van mening is dat op hem politieke rancune wordt toegepast, is al een hele poos voortvluchtig. Op 10 juni dit jaar zijn de vier diplomatieke paspoorten van de ex-bewindsman ingetrokken. De instructie daartoe was al enkele maanden geleden gegeven, maar niet uitgevoerd door ondergeschikten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina