Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hugo Blanker: 'Disi na a trailer'

Hugo Blanker: 'Disi na a trailer'

05/07/2021 19:00 - Jason Pinas

Hugo Blanker (rechts) spreekt de medewerkers toe. Ook collega-vakbondsleider Michael Sallons was woensdag aanwezig bij DNA om het protest te ondersteunen.

Hugo Blanker (rechts) spreekt de medewerkers toe. Ook collega-vakbondsleider Michael Sallons was woensdag aanwezig bij DNA om het protest te ondersteunen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Hugo Blanker, voorzitter van de bond bij Openbaar Groen, heeft maandag de regering wederom gewaarschuwd om een escalatie met het personeel te voorkomen. Hij is net als de medewerkers niet te spreken over de houding van minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken. "Strey de fu strey. Wi no sa frede. Disi na a trailer. Den no musu meki a echte film drai", riep Blanker krachtig, ondersteund door enkele leden die waren opgetrommeld om te protesteren voor het parlementsgebouw.

Het is duidelijk dat het geduld van de werknemers op is. "Onze zaken moeten in orde worden gemaakt. A minister musu tapu nanga den sortu takru maniri disi. Hij probeert tweedracht te zaaien", wordt geklaagd door sommige leden terwijl Blanker hen toespreekt. Het bestuur meent dat Nurmohamed een andere bond heeft laten oprichten om de rechtvaardige strijd te dwarsbomen. "Wij zijn geen vakbondsleiders die te koop zijn."

De werkers onderstrepen dat ze niet langer willen wachten op zaken die de bond is overeengekomen met de overheid. Het gaat om onder meer uitbetaling van toelagen, verzelfstandiging van het directoraat Openbaar Groen en een loopbaanplanning om doorgroei van het personeel te garanderen. De pijnpunten zijn in een petitie samengevat en maandag overhandigd aan DNA-voorzitter Marinus Bee. Hij deed een dringende beroep op de vakbondsleiders om gezien de Covid-19-situatie voorlopig af te zien van massaprotesten.

Personeelsleden die nu in aanmerking moeten komen voor een vaste aanstelling worden volgens Blanker geboycot door de leidinggevenden van het ministerie om hen bang te maken. Michael Sallons, voorzitter van de Werknemersorganisatie Openbare Werken (Woow), heeft met een paar van zijn leden de actie ondersteund. Hij vroeg aandacht voor medewerkers die nu al maanden thuis zitten zonder dat ze geld krijgen. Sallons staat erop dat deze groep weer in dienst komt. "So langa den tori no seti gaan we elke dag hier komen", bemoedigde hij de aanwezigen.

Bee verzekerde dat hij de regering zal vragen om aan tafel te zitten met de werknemers. Beide bonden zijn intussen voor dinsdag uitgenodigd voor een gesprek met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. De bewindsman zal namens de regering in dialoog treden met de Algemene Bond Personeel Milieubeheer en Woow.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina