Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • OM eist 12 jaar voor Van Trikt, 5 jaar voor Angnoe

OM eist 12 jaar voor Van Trikt, 5 jaar voor Angnoe

06/07/2021 10:51 - Wilfred Leeuwin

Robert van Trikt, ex-governor van de Centrale Bank van Suriname.

Robert van Trikt, ex-governor van de Centrale Bank van Suriname.  

PARAMARIBO - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zojuist een gevangenisstraf van twaalf jaar en een geldboete van SRD 500.000, ofwel een extra straf van achttien maanden, geëist tegen Robert-Gray van Trikt, ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Tegen zijn zakenpartner Ashween Angnoe werd dinsdag een celstraf van vijf jaar en een geldboete van SRD 150.000, ofwel extra twaalf maanden straf, geëist. Van beiden wordt de tijd in voorarrest afgetrokken. Hun aanhouding is meteen gelast, dus blijven zij in het gevang.

Naast de strafeisen worden het accountantskantoor Orion aan de Krakalaan en de Range Rover die was gekocht uit middelen van de bank verbeurd verklaard. Op Van Trikt en Angnoe wordt daarnaast een vordering gelegd van 625.000 euro. De twee verdachten waren niet in de rechtszaal aanwezig. Aan het eind van de zitting werd contact gemaakt met de strafinrichting te Santo Boma waar zij al langer dan een jar in het gevang zitten. De rechter maakte hen bekend met het requisitoir van het OM.

Officier van justitie Cynthia Klein-Jules is in haar requisitoir helemaal niet zuinig geweest in haar bewoordingen toen zij de rechter de bewijstlast voorhield. Voor haar is bewezen dat Van Trikt en Angnoe zich bewust schuldig hebben gemaakt aan misdaden en nog wel in vereniging met onder anderen ex-minister Gilmore Hoefdraad en Faranaaz Hausil. Daarmee hebben ze de Centrale Bank van Suriname en de staat Suriname ernstige financiële schade toegebracht.

Aan het begin van de zitting heeft de officier van justitie een wijziging toegebracht in de tenlastelegging. De rechter zei toen dat die wijzigingen niet noemenswaardig waren. Echter, advocaat Irvin Kanhai, de raadsman van Van Trikt, had ernstige bezwaren tegen de wijzigingen die zijn aangebracht in de tenlastelegging. Hij vindt dat daaarmee strafverzwaring heeft plaatsgevonden. Rechter Maytrie Kuldip-Singh zal maandag een uitspraak doen als deze wijzigingen wel of niet worden toegestaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina