Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Gitzwarte dag

COLUMN: Gitzwarte dag

07/07/2021 14:00 - SERIEUS!?

COLUMN: Gitzwarte dag

Ivan Cairo  

Wat het willen rijden in een super-de-luxe bolide allemaal aan misère niet kan teweegbrengen. Twaalf jaar celstraf. Dat is geen kattenpis mocht de kantonrechter meegaan met de vordering van het Openbaar Ministerie tegen voormalig governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt. Dat ook nog zijn bedrijf Orion – althans de onroerende goederen – verbeurd zou moeten worden verklaard zal wel extra zuur zijn als dat gebeurt. Met het bekend worden januari vorig jaar van de aankoop van een peperdure Range Rover met geld van de Centrale Bank begon de stront aan de knikker voor twee voormalige CBvS-governors: Van Trikt en Gillmore Hoefdraad.

De één is in de bak in voorarrest, al langer dan een jaar, de andere voortvluchtig en ondergedoken, bijna een jaar. Ook tegen Hoefdraad is eerder dit jaar een eis van twaalf jaar Santo Boma, Hazard of PID gevorderd door het Openbaar Ministerie.

De strafeis tegen Van Trikt dinsdag markeerde opnieuw een gitzwarte dag in de geschiedenis van de Centrale Bank. Een kennis zei het niet zonder enig leedvermaak: "beide ex-governors zijn door Desi Bouterse benoemd." Sinds het aantreden van de huidige regering is bij herhaling verklaard dat haar voorgangers Bouterse-1 en 2 - met behulp van de Centrale Bank - flink hebben gestoeid met staatsgelden.

De staatskas zou zijn geplunderd en geld werd over de balk gesmeten. Alles wat André Telting vóór Hoefdraad had achtergelaten in 2010 was eigenlijk al na vijf jaar verdwenen als sneeuw voor de zon. Tussen 2012 en 2013 is 1,2 miljard US dollar aan deviezen verdwenen volgens mijn cynische vriend. Hij doet er een schepje bovenop: "Tegen 2015 was de SRD totaal niet gedekt met goud en deviezen zoals vereist wordt door artikel 19 van de Bankwet. De SRD was in feite toiletpapier."

Maar er is nog meer gebeurd, weet hij me te vertellen. In 2015 was het vermogen van de bank zelfs negatief. SRD 1 miljard koersverliezen zou zijn geleden als resultaat van de valutaswaps van Hoefdraad met Chinees geld. Daarom werd door de toenmalige regeringsleiding verboden dat het jaarverslag 2015 van de Centrale Bank uitkwam. Maar het leuke is: de Centrale Bank moet als toezichthouder ervoor zorgen dat de handelsbanken hun jaarverslag maken en publiceren en de Centrale Bank zelf maakt geen jaarverslag. Grappiger kan niet, merkt mijn vriend op. Te midden van alle corona-ellende heeft hij nog een beetje humor over. "Als men denkt dat Covid-swabs pijnlijk zijn; die valutaswaps van Hoefdraad hebben ons vernietigd. Dit was een strafbaar feit." Hij weet het zeker.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina