Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verzoek OM om tenlastelegging-Van Trikt te wijzigen afgewezen

Verzoek OM om tenlastelegging-Van Trikt te wijzigen afgewezen

12/07/2021 10:34 - Wilfred Leeuwin

Robert van Trikt.

Robert van Trikt. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - "Ik heb het nu begrepen. Dankuwel", klinkt Robert van Trikt duidelijk opgelucht nadat kantonrechter Maytrie Kuldip-Singh hem maandag telefonisch inlichtte dat ze het verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) om de tenlastelegging tegen hem te wijzigen heeft afgewezen. Officier van justitie Cynthia Klein-Jules had op 6 juli de rechter gevraagd een wijziging aan te brengen, waarbij de ex-governor van de Centrale Bank van Suriname er ook van werd verweten te hebben deelgenomen aan een criminele organisatie in de geruchtmakende zaak.

Deze verdachtmaking stond oorspronkelijk niet in de dagvaardiging. Rechter Kuldip-Singh, die op 6 juli de wijziging niet noemenswaardig had genoemd, is nu van mening dat de feitelijke en juridische gronden van het verzoek aantonen dat de wijziging te maken heeft met nieuwe feiten. Die mogen niet als wijziging in de tenlastelegging worden opgenomen. De rechter heeft zich laten leiden door een arrest van de Hoge Raad in Nederland, waar specifieke juridische en feitelijke omstandigheden zijn opgenoemd, die dienen als toetssteen om de wijziging wel of niet toe te laten.

Van Trikt was maandag niet in de rechtszaal aanwezig, ook zijn raadsman Irvin Kanhai niet. De rechter heeft de verdachte laten bellen in het cellenhuis te Santo Boma waar hij in voorarrest is. Zij heeft hem in details ingelicht waarop haar besluit is gebaseerd. Van Trikt reageerde hoorbaar verrast op deze wending.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina