Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Mijn kinderen kijken uit naar een pakket'

'Mijn kinderen kijken uit naar een pakket'

13/07/2021 10:03 - Arjen Stikvoort

Petra Pinas, coördinator van het levensmiddelenproject van de EBGS, en een medewerker tellen het aantal pakketten.

Petra Pinas, coördinator van het levensmiddelenproject van de EBGS, en een medewerker tellen het aantal pakketten. Foto: FB Stichting Jeugdcentrum der EBGS  

PARAMARIBO - "Ik kan tenminste weer eens wat lekkers op tafel zetten", zegt Naomy Jonathas. Zij wacht met tientallen andere personen op het terrein van het Jeugdcentrum op een levensmiddelenpakket. De Evangelische Broedergemeente in Suriname (EBGS) is in samenwerking met het Zeister Zendingsgenootschap Nederland gestart met het uitdelen van duizend noodpakketten aan minderdraagkrachtige huishoudens.

"Het is een voorrecht om als EBGS een bijdrage te leveren en de mensen blij te maken", zegt praeses Desiré Peerwijk tegen de Ware Tijd. Hij onderstreept dat het een diakonale activiteit van de kerk is om vooral in zware tijden de mensen te helpen. "De nood is hoog en ik verwacht dat we het ergste nog niet gezien hebben. We moeten werkelijk naar elkaar omzien."

Op de vraag of een noodpakket niet een druppel op een gloeiende plaat is, zegt de geestelijke dat het in de eerste plaats een taak van de overheid is om de nood te lenigen. "Wij ondersteunen haar daar graag in. Het ligt aan de ontwikkelingen in het land. Als die verbetert, zal dat meer perspectieven bieden voor de samenleving."

Projectcoördinator Petra Pinas vertelt dat dit een extra daad is vanuit de gemeente. "We weten niet of we het kunnen continueren, maar als kerk voelen we ons geroepen een bijdrage te leveren om de nood binnen de samenleving te lenigen." Mensen, onder wie zij die door Covid-19 extra zijn getroffen, mochten zich registreren.

De kerk ondersteunt al langer behoeftigen. "In kleine groepen krijgen per kerk van de gemeente al zo'n tien mensen maandelijks een noodpakket en vanuit de centrale honderd mensen. Maar dit pakkettenproject is iets groters." De distributie van de eerste 250 pakketten van 32 items, zoals rijst, gele en groene erwten, kippenbouten, stroop, maar ook mondkapjes en handgel is begonnen in Paramaribo en wordt de komende dagen uitgebreid naar Nickerie, Saramacca, Commewijne en Drietabiki.

Jonathas, ambtenaar en moeder van twee kinderen, vertelt hoe moeilijker het leven is geworden met de steeds hoger wordende prijzen. "Dat gaat bij mij nog, maar ik vraag mij af hoe ouders met vier of vijf kinderen het doen." Ze is blij met het pakket. "Mijn kinderen kijken ernaar uit."

Jolanda Wolff, die eveneens in de rij staat, voelt net als veel anderen de toenemende druk van de crisis. "Het is zwaar. Ik ben hogebloeddrukpatiënt en werk niet. Ik krijg SRD 750 sociale steun per maand, waarvan SRD 600 aan huur opgaat. Wat houd je over? Alles is zo duur geworden. Nee, dit pakket is een grote steun." Lea Georgetin, die zich ook heeft aangemeld, leunt tegen haar pensioen aan. "Een kilo rijst in de winkel is al ruim SRD 20. En andere basisgoederen als olie en suiker heb je ook nodig!"

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina