Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Openbaar vervoer op losse schroeven

Openbaar vervoer op losse schroeven

14/07/2021 18:00 - Gilliamo Orban

Openbaar vervoer op losse schroeven

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het openbaar vervoer heeft het zwaar te verduren. De forse brandstofverhogingen sinds september 2020 schijnen de sector de das om te doen. Bus- en boothouders lopen telkens achter de feiten aan. Zo zijn de particuliere bushouders in september weer gestart met rijden nadat het transport sinds maart door de Covid-19-uitbraak was stilgelegd. Maar kort na de herstart werden de bushouders geconfronteerd met een drastische brandstofverhoging van rond SRD 7 naar boven de SRD 10.

De gang van zaken maakte dat de bushouders zich beetgenomen voelden door de overheid. De Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) moest onverrichterzake opnieuw naar de onderhandelingstafel om te praten over nieuwe tarieven. Die besprekingen verliepen uitermate stroef en tot overmaat van ramp werd op 3 juli weer een drastische verhoging vastgesteld: er moet thans voor een liter gasoline en diesel SRD 15 neergeteld worden.

Iwan Woon, ondervoorzitter van Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), zegt dat de OBS en PLO kort vóór de verhoging van de brandstofprijs hebben gesproken met functionarissen van het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme (TCT). De overheid zal de sector op elke liter benzine tegemoetkomen met SRD 3,50. Het was tijdens het gesprek nog niet duidelijk wanneer de verhoging zou ingaan. "We waren niet lang uit de vergadering en het werd bekend dat de benzineprijs omhoog gaat. We weten niet vanaf wanneer we de SRD 3,50 zullen ontvangen", zegt Woon. Voor PLO-secretaris Vishen Nejal is de zaak nog niet afgedaan. "We onderhandelen nog met de overheid", zegt hij. Veel meer wil hij in dit stadium niet kwijt.

De verhoogde benzineprijs zit ook boothouders van het traject Paramaribo- Meerzorg dwars. Daarbovenop blijven hun Covid-19-vergoeding en achterstallige brandstofcompensatie nog steeds uit. Dat was voor hen reden om vorige week een prikactie te houden. "We waren in november akkoord gegaan om alvast voor een tarief van SRD 4 te varen, maar we zouden daarna overleggen om een veel beter tarief vast te stellen. Die gesprekken zijn niet meer gevoerd", zegt Ann Sadi, voorzitter van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC). Zij is geen voorstander van tariefverhoging, omdat de burgers, die al geconfronteerd worden met verschillende verhogingen, daar het gelag voor zullen betalen. "De overheid zal een manier moeten vinden om de boothouders tegemoet te komen", zegt Sadi.

De recente brandstofverhoging heeft ook grote impact op het staatsvervoer. De benzinekosten blijken hoger te zijn dan hun bezoldiging. Bovendien wachten die bus- en boothouders sinds mei op hun reguliere betaling. De bussen worden vanaf dinsdag in de garage gehouden en de boten zijn aan de ketting. "Ik heb geen uitweg en ben thuis gebleven. Ik kon hierdoor niet naar het werk in Paramaribo", zegt Priya Bhagwanie, die nabij Stolkertsijver in Commewijne woont. Aangezien het particulier transport de buurt van Bhagwanie niet aandoet, is ze volledig afhankelijk van de staatsbus. Ze doet het al vijf jaren met dit openbaar vervoer. "Ik zal geen betaling krijgen op de dagen waarop ik niet werk. Daarom hoop ik dat de staatsbus spoedig weer begint te rijden", verzucht Bhagwanie.

Voor Shannon Darson van dezelfde omgeving is het niet anders. "Je kan met iemand liften, maar je moet ook wat geld hebben om bij te dragen om te tanken, want brandstof is duur geworden. Ik heb dat geld helaas niet", zegt Darson. Of ze betaling zal krijgen is voor haar nog onduidelijk. Ze wijst erop dat ze buiten haar schuld om de werkplek niet heeft bereikt. Het is de derde staking in zes maanden en daarvoor was er ook nog een totale lockdown waarbij het staatsvervoer eveneens uitviel.

Woon noch directeur Fariyal Renfurm van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) heeft zicht op de herstart van het staatstransport. Het is nog niet bekend wanneer het ministerie van Financiën en Planning het geld zal storten voor de NVB om de betaling uit te voeren. Renfurm is zich ervan bewust dat ook scholieren gebruikmaken van het staatsvervoer. "De school opende woensdag weer haar deuren en ik vond het jammer dat deze leerlingen het transport moesten ontberen", zegt de directeur. Ze geeft aan dat het NVB van de overheid maandelijks ongeveer SRD 2 miljoen ontvangt om exploitatiekosten te betalen. Volgens haar werken NVB en de OBS aan een model dat ervoor moet zorgen dat de bus- en boothouders tijdig hun betaling krijgen.

Ook is het de bedoeling dat het bedrijf in mindere mate of geen subsidie meer krijgt van de overheid. Mogelijk zullen de bustarieven verhoogd worden. "Onze de tarieven zullen wel onder de kostprijs blijven", verzekert ze. Ook de uitbetaling van bushouders die het verplegend personeel transporteren is vanaf november uitgebleven. Ook zij hebben besloten om deze dienstverlening stop te zetten. "De regering moet hiervoor een oplossing zoeken", zegt Woon.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina