Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nederland erkent Divali als immaterieel erfgoed

Nederland erkent Divali als immaterieel erfgoed

15/07/2021 18:48 - Audry Wajwakana

Lakshmi steekt, ondersteund door Vishnu, op 12 november 2020 de grote dia op het Onafhankelijkheidsplein aan.

Lakshmi steekt, ondersteund door Vishnu, op 12 november 2020 de grote dia op het Onafhankelijkheidsplein aan. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - In navolging van Holi, is Divali bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Voor Vijay Gangadin, voorzitter van Stichting Apna, een enorme opluchting omdat zijn organisatie de afgelopen drie jaar, samen met de priesterraad Nederland, hard heeft gewerkt aan de voordracht. Het Kenniscentrum, dat belast is met het bijschrijven van de goedgekeurde voordrachten, maakte het nieuws donderdag bekend.

Gangadin: "De bijschrijving is een enorme erkenning voor onze culturele normen en waarden. Als deel van de Nederlands-Hindostaanse samenleving zijn wij er trots op dat dit feest niet alleen voor de Hindostaanse gemeenschap is, maar voor heel Nederland." Overal in de wereld, waar grote hindoegemeenschappen zijn, wordt Divali groots gevierd. In Nederland worden festivals georganiseerd.

Vorig jaar werden Divali en Holi erkend als immaterieel erfgoed door de stad Rotterdam. De bijschrijving betekent dat beoefenaars van het erfgoed zich actief moeten inzetten voor de borging ervan. Gangadin zegt dat zijn stichting zich samen met andere hindoeorganisaties hiervoor zal inzetten.

Behalve Divali is pencak silat bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Sinds de Nederlandse overheid in 2012 het Unescoverdrag met betrekking tot bescherming van het cultureel immaterieel erfgoed heeft getekend, zijn er al 185 vormen van erfgoed bijgeschreven, zoals de Surinaams-Javaanse gamelan en het afleggerswerk, dat oorspronkelijk uit Suriname komt.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina