Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Gelegaliseerde bende?

COLUMN: Gelegaliseerde bende?

19/07/2021 14:00 - ROZENGEUR

COLUMN: Gelegaliseerde bende?

Gerold Rozenblad  

Ik had tenminste een officiële verklaring verwacht van Justitieminister Kenneth Amoksi. Woorden die onderstrepen hoe erg de handeling wel is en daarnaast een uiting die de garantie geeft dat de zaak niet op zijn beloop gelaten zal worden. En gelijk maatregelen. Want dit kan niet.

Het kan niet zo zijn dat geld dat in bewaring is bij de politie, wordt weggenomen en het lijkt alsof het uit het eerste het beste pand is weggenomen. Wat er is gebeurd is in feite een klap in het gezicht van de politie, althans de oprechte wetsdienders. Je zou beter kunnen zeggen: gespuugd in het gelaat van de zonen en dochters van Hermandad, want de buit werd gemaakt op de afdeling die zware criminaliteit te lijf gaat. Kapitale Delicten werd zelf slachtoffer van een kapitaal delict.

In feite zou je bijna kunnen betwisten of het bericht waar is, want tot nog toe werd slechts via eigen berichtgeving in de pers melding gemaakt van het voorval. De voorlichtingsdienst zweeg in alle talen, terwijl de minister bezig was zijn pakken te verzamelen om naar de VS af te reizen en bij de politiebond was men zich aan het bezatten in verband met de overwinning.

Dit terwijl iemand simpelweg het gebouw van Nieuwe Haven binnenliep, naar boven ging, deuren forceerde en rustig met de buit de trappen afkwam. Gelet op de route die is afgelegd, lijkt het mij vrijwel zeker dat het een inside job is geweest. U en ik kunnen Nieuwe Haven niet zomaar in- en uitgaan. Op welk moment van de dag dan ook.

Wat mij nog het meest verbaast, is dat het geld gewoon in een kast lag. Alsof de politie om één of andere reden, bewust of onbewust hardleers is. Het is immers niet de eerste keer dat er geld buit is gemaakt dat onder hoede van de politie was. En steeds moeten we aanhoren dat het lag in "een kast". Als het slechts bij één keer was gebleven dat buit werd gemaakt uit "een kast" zou je nog kunnen zeggen dat het komt door zelfoverschatting of negeren van het gegeven dat ook het korps rotte appels in zijn gelederen heeft.

Maar als het meerdere keren het geval is, dan begin ik te denken richting grenzeloze domheid en zeldzame nonchalance, om maar niet te spreken over meer sinistere achtergronden. Een brandkast is immers geen luxe meer. Als ik de berichtgeving moet geloven, dan is precies het geld ontvreemd dat kort terug werd gevonden thuis bij de overleden Walther Bouterse. Een dwaalspoor om precies dat te stelen of een boodschap? Dat mogen ze uitzoeken.

Toen het geld uit het huis werd gehaald, waren er op sociale media al mensen die zich afvroegen of het geld wel veilig was bij de politie. Het geeft aan wat een goed deel van de bevolking denkt en je zou hopen dat het korps hiermee zou willen afrekenen. Helaas niet dus.

Ooit zei een grofgebekte criticus in een bui van woede over de medische sector dat doktoren gecertificeerde moordenaars zijn. Hij kreeg een storm van kritiek over zich heen. Hij is niet meer op de radio. Als hij er nog was, zou het mij niet verbazen als er niet eens een briesje zou zijn opgestoken wanneer hij nu zou hebben aangegeven dat het korps begint te neigen naar een gelegaliseerde bende.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina