Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Het zijn geen pistolen'

'Het zijn geen pistolen'

19/07/2021 00:00 - Ivan Cairo

Chandrikapersad Santokhi en Desiré Bouterse op 15 juli 2020, daags vóór de inauguratie van Santokhi tot president van het land.

Chandrikapersad Santokhi en Desiré Bouterse op 15 juli 2020, daags vóór de inauguratie van Santokhi tot president van het land.  

PARAMARIBO - Dat er zware militaire wapens, die onder beheer waren bij ex-president Bouterse zijn verdwenen, is geen zaak om lichtvaardig mee om te gaan. "Het zijn geen pistolen maar zware wapens die je niet in een plastic zak meeneemt", zegt president Chandrikapersad Santokhi tegen de Ware Tijd. Het gaat om militaire wapens die geregistreerd zijn bij het Nationaal Leger.

Het staatshoofd zegt niet om welke wapens het gaat. Uit andere bron verneemt de krant dat er onder meer rpg-raketwerpers, handgranaten en mitrailleurs zijn verdwenen. Een legerfunctionaris legt de redactie uit dat "je een rpg niet onopgemerkt kan meenemen, want zelfs als je het uit elkaar zou halen past het niet in een grote sporttas".

De president stelt, mede vanwege het zware kaliber van de ontvreemde wapens, dat deze zaak een ernstige inbreuk is op de nationale veiligheid. Het staatshoofd heeft met gebruikmaking van artikel 48 van de Grondwet instructies gegeven aan de waarnemend procureur-generaal (pg) alles in het werk te stellen om klaarheid te brengen in deze zaak.

Nadat de verdwijning van de vuurwapens aan hem was gerapporteerd, heeft hij overleg gepleegd met de leiding van de Miliaire Politie (MP) en de inlichtingendienst, de waarnemend pg en de ministers van Defensie en Justitie en Politie en instructies gegeven wat hij van hen verwacht. Zo is de leiding van het Openbaar Ministerie gevraagd ook de hulp van Interpol in te roepen, omdat deze organisatie over specialistische afdelingen beschikt om assistentie te kunnen verlenen.

Het onderzoek zal zich ook uitstrekken tot het buitenland om na te gaan of de wapens buiten Suriname opduiken. Santokhi maakt zich namelijk ernstig zorgen dat de verdwenen wapens ook buiten Surinaams grondgebied zouden kunnen worden ingezet. Hij gelooft op basis van zijn ervaring als ex-politieman niet dat de wapens op één dag zijn verdwenen. "Het is een te grote hoeveelheid en te zware wapens", zegt hij.

De aanwezigheid van deze wapens in het land en in onbevoegde handen, met name criminelen, vormt een ernstig gevaar voor de rechtsstaat, het landsbestuur en de samenleving, benadrukt hij. Inmiddels is er een "breed" onderzoeksplan opgesteld, waarbij niet alleen de verdwijning van de wapens wordt onderzocht. Het staatshoofd wil weten hoe de wapens die in de depots van het Nationaal Leger hoorden te zijn thuis bij Bouterse terecht zijn gekomen. "Het is zeer ernstig. We gaan deze zaak blijven monitoren." Er moet duidelijkheid komen bij wie de wapens terecht zijn gekomen en hoe.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina