Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Meer technische middelen inzetten in het leger'

'Meer technische middelen inzetten in het leger'

21/07/2021 00:00 - Valerie Fris

Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera wil met haar nieuwe aanpak het Nationaal Leger naar een hoger niveau tillen.

Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera wil met haar nieuwe aanpak het Nationaal Leger naar een hoger niveau tillen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Hoewel het Nationaal Leger een achterstallige schuld heeft overgenomen van SRD 55 miljoen wil minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie volgend jaar het leger wat meer moderniseren. “We hebben in ons beleidsplan aangegeven dat wij enkele innovaties zullen doorvoeren, door het inzetten van meer technische middelen zoals drones”, meldt de minister.

Op dit moment is het niet mogelijk omdat de openstaande achterstallige schulden moeten worden betaald. "Dan hebben wij het komend jaar meer middelen om te investeren in onze legerorganisatie." De minister zegt dat moderne hoogstandjes zoals drones meer digitale mogelijkheden bieden om bijvoorbeeld informatie te delen met andere landen.

Zij is wel van mening dat er daarvoor tactische eenheden moeten zijn die dit zullen aanpakken. "Je moet als land mobieler zijn in de lucht, het water en te land. Keulen en Aken zijn niet op een dag gebouwd en door de economische situatie ga je echt prioriteiten moeten stellen. Waar ga je de grootste aandacht aan besteden? Alle vormen van dreigingen die er zijn en die de veiligheid in gedrang brengen, moeten we preventief aanpakken."

De bewindsvrouw zegt verder dat de drones vooral ook gebruikt zullen worden om de grenzen te bewaken. Vooral de oostgrens. Zij is al gestart door verschillende actoren die hierin een rol vervullen te bundelen en de problemen en pijnpunten in kaart te brengen. "Als ministerie moeten wij meer communiceren, meer voorlichting geven, meer materiaal kopen en samenwerken met alle actoren zoals de districtscommissaris, douane, politie, Militaire Politie en iedereen die daar een rol in te vervullen heeft."

Er zijn al twee meetings gehouden. Ook is het document 'Integrale aanpak grenscontrole Marowijne' ontwikkeld. Voor de Corantijnrivier wordt een soortgelijke aanpak beoogd. De minister zegt persoonlijk met alle actoren gesprekken te hebben gehad maar verwacht niet dat alle problemen binnen een wip en een zucht zullen worden opgelost.

Mathoera: "Om het onze mensen wat makkelijker te maken zullen op termijn GPS-systemen worden aangeschaft zodat ze precies weten op welk grondgebied ze zijn." De grenslijnen zijn nu duidelijk vastgesteld door de grenscommissie. De grens in het oosten is nu al makkelijk te volgen via GPS. Ze is namelijk digitaal vastgesteld met 2.300 GPS-punten. Met deze grenslijn weten partijen exact waar Surinaams of Frans grondgebied is als zij een gps hebben.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina