Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • MZ en Fransen werken samen aan vaccinatiebereidheid

MZ en Fransen werken samen aan vaccinatiebereidheid

27/07/2021 00:00 - Van onze redactie

Een inheemse man wordt op 15 juni tijdens een vaccinatiedag in het dorp Powaka ingeënt tegen het coronavirus door een medewerkster van de Medische Zending.

Een inheemse man wordt op 15 juni tijdens een vaccinatiedag in het dorp Powaka ingeënt tegen het coronavirus door een medewerkster van de Medische Zending. Foto: Amanda Palis  

PARAMARIBO - De Medische Zending (MZ) had in de afgelopen twee weken missies naar nederzettingen van marrons en inheemsen in Frans-Guyana met als doel de traditionele gezagsdragers en hun gemeenschappen te betrekken in de strijd tegen Covid-19. Deze tactiek moet erin resulteren dat de vaccinatiebereidheid onder inheemsen en marrons wordt vergroot.

Zowel het traditioneel gezag als de bewoners werd in hun eigen taal breedvoerig geïnformeerd over de ontwikkelingen rondom het besmettelijke coronavirus en de verschillende vaccins die beschikbaar zijn in Frans-Guyana en Suriname. MZ vindt dat bewoners aan beide kanten van de Marowijnerivier continu moeten worden geïnformeerd over de ontwikkelingen. "Deze gemeenschappen wonen in twee landen maar de informatie moet eenduidig zijn", aldus de organisatie.

De missies zijn uitgevoerd op uitnodiging van Didier Guidoni en Fredrik Terlutter, respectievelijk directeur van Centre Hospitalier de l'Ouest Guyanais en vaccinatiecoördinator in Saint Laurent du Maroni. Het verzoek van Frans-Guyana voor ondersteuning kwam volgens MZ wegens het feit dat hulp nodig is van professionals die de taal spreken, bekend zijn met het verzorgingsgebied en haar bijzonderheden.

Op 15 juli, vijf maanden dat het inenten tegen Covid-19 in Suriname was begonnen, erkende minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid dat de communicatie moet worden opgevoerd in de districten Marowijne, Coronie, Para, Brokopondo, Sipaliwini en het binnenland, omdat in deze gebieden de vaccinatiegraad nog laag is. Volgens MZ worden ook in Frans-Guyana gezondheidsautoriteiten geconfronteerd met een lage vaccinatiebereidheid.

In beide landen heeft dat vooral te maken met "misinformatie over het virus en de werking van vaccins". MZ zegt daarom haar expertise in te zetten om de doelgroepen in de grensgebieden te informeren omdat door samen te werken de misinformatie te lijf kan worden gegaan. In de toekomst zal deze samenwerking in samenspraak met de Regionale Gezondheidsdienst worden voortgezet. Bij de missies was de Grand Conseil Coutumier, de overkoepelende organisatie voor inheemsen en marrons in Frans-Guyana aanwezig.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina