Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Veranderde beleidsinzichten

COMMENTAAR: Veranderde beleidsinzichten

29/07/2021 12:00

COMMENTAAR: Veranderde beleidsinzichten

 

DE REGERING-SANTOKHI/BRUNSWIJK BLIJFT de samenleving verrassen. En niet altijd in positieve zin. De plotselinge benoeming maandag van Maaltie Sardjoe als directeur van het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS) is daar een voorbeeld van. Ze neemt de plaats in van Ryan de Gama, die sinds januari 2019 de leiding had. Waarom De Gama het veld moet ruimen, is onduidelijk. Voor zover bekend viel er weinig aan te merken op zijn functioneren.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid stelt in zijn ontheffingsschrijven aan De Gama slechts dat hij wordt bedankt vanwege "gewijzigde beleidsinzichten en reorganisatie binnen de gezondheidszorg". Dit is dezelfde motivatie waarmee de vorige regering onder leiding van Desi Bouterse tientallen hooggeplaatste functionarissen, inclusief ministers, de laan uitstuurde. Meestal werden zij vervangen door personen die wel naar de pijpen dansten van het NDP-bestuur of in ieder geval de partij en haar idealen goedgezind waren.

We kunnen niet aan de indruk ontkomen dat hier iets soortgelijks speelt. Sardjoe is de dochter van voormalig vicepresident Ramdien Sardjoe en is daarnaast lid van het hoofdbestuur van de VHP. Ze heeft sinds eind vorig jaar namens die partij al zitting in de Staatsraad. Van 2012 tot 2018 was ze directeur bij de de Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD), waar ze in 2018 moest vertrekken nadat er beschuldigingen over misstanden naar buiten kwamen.

Volgens een onderzoek van accountantsbureau Orion Assurance and Advisory, waar de Ware Tijd in januari over publiceerde, is de RGD van 2012 tot 2018 - dus precies in de periode dat Sardjoe daar de leiding had - "uitgehold en financieel beroofd". Er zou sprake zijn geweest van "onbehoorlijk bestuur, mismanagement, verstrengeling van belangen, zelfverrijking van directieleden". De naam van Maaltie Sardjoe wordt in dat rapport veelvuldig genoemd en dat is naar het Openbaar Ministerie gestuurd voor verder onderzoek. Sindsdien is niets meer vernomen wat ermee is gebeurd.

Echter, voor de VHP zijn de verontrustende geluiden over wat er mogelijk allemaal is misgegaan bij de RGD geen reden om Sardjoe voorlopig geen vooraanstaande functies te geven, getuige haar lidmaatschap van de Staatsraad en nu dus haar benoeming tot BGVS-directeur. Dat geeft te denken en versterkt het idee dat koste wat het kost een fraaie positie voor haar moest worden gevonden, ook al gaat dat ten koste van iemand anders, in dit geval De Gama. Hij krijgt zijn salaris doorbetaald maar hoeft niet op zijn werk te verschijnen. Kennelijk heeft de overheid geld genoeg om dat te bekostigen.

De regering moet zeker op korte termijn tekst en uitleg over deze kwestie geven en op z'n minst kunnen aantonen dat al die beschuldigingen onjuist zijn. Immers, ze beloofde transparantie, maar hult zich nu, opnieuw in nevelen. Men heeft kennelijk niets geleerd van alle kritiek die de regering in het eerste jaar kreeg en gaat op dezelfde dubieuze manier verder.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina