Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bouterse geeft Krijgsraad veeg uit de pan

Bouterse geeft Krijgsraad veeg uit de pan

30/07/2021 13:28 - Ivan Cairo

Bouterse geeft Krijgsraad veeg uit de pan

 

PARAMARIBO - Ex-legerleider Desi Bouterse heeft vrijdag de Krijgsraad een veeg uit de pan gegeven over het vonnis waarbij de rechtbank hem bij verstek tot 20 jaar celstraf heeft veroordeeld op 29 november 2019. Dat deed hij tijdens zijn laatste woord bij de voortzetting van zijn verzetzaak in het Decembermoordenstrafproces. Bouterse constateerde dat de Krijgsraad, in zijn optiek, geen blijk heeft gegeven kennis te hebben van militaire aangelegenheden, wat de oordeelvorming in zijn nadeel heeft beïnvloed.

Hij gaf aan niet te twijfelen aan de academische kwalificaties van de president en leden van de rechtbank en hun kennis over recht, maar wel een schromelijk gebrek aan kennis over militaire acties en operaties. Bouterse verweet de Krijgsraad voorts verklaringen die erop duiden dat ten tijde van de decembermoorden een buitenlandse militaire invasie op handen was en dat er geen vooraf beraamd plan was om de vijftien opgepakte mannen om het leven te brengen bij de vonniswijzing naast zich te hebben neergelegd.

Zonder enige argumentatie zijn onder andere verklaring van de getuigen Henk Venoaks en Peter van Haperen "van de tafel geveegd of genegeerd", stelde hij. Venoaks had verklaard dat besloten was de gearresteerden op een vliegtuig naar het buitenland te zetten en Van Haperen verklaarde dat er invasieplannen waren, omdat hij zelf een van de personen was die erbij betrokken was. De ex-bevelhebber wees ook op de rol die ex-kolonisator Nederland heeft gespeeld bij de gebeurtenissen rond 8 december 1982 en daarna.

Nederland heeft volgens hem niets onbeproefd gelaten om de ontwikkeling die Bouterse voor Suriname had uitgestippeld nadat hij in februari 1980 een geslaagde militaire coup had gepleegd te frustreren. Zelfs geweld werd niet geschroomd. Hij wees op mislukte liquidatiepogingen en de mislukte couppoging van Surindre Rambocus in maart 1982. "Na elke mislukking van de betreffende pogingen kon een escalatie worden waargenomen naar uitgebreidere militaire acties", zei Bouterse.

"Vervolgens de voorgenomen acties voor een buitenlandse militaire invasie voor volledige 'regime change' in hetzelfde jaar, waarbij de dood van ettelijke honderden burgers als een aanvaardbare onvermijdelijkheid werd gezien", voegde hij eraan toe. Ook de binnenlandse oorlog kwam uit de koker van Nederland. Volgens Bouterse heeft de Krijgsraad met een zekere vooringenomenheid haar vonnis uitgesproken, omdat het strafproces vanaf het begin zodanig was ingericht dat alleen een veroordeling voor hem eruit kon komen.

Bouterse werd voorgehouden dat volgens het wetboek van Strafvordering de Krijgsraad het recht had hem vragen te stellen over de zaken die hij had aangehaald. Hij wenste echter geen vragen te beantwoorden en maakte gebruik van zijn zwijgrecht. De beklaagde stelde te persisteren bij de verklaringen die hij destijds bij de rechter-commissaris heeft verklaard en wat zijn advocaat. Hij hoopt dat mede door wat hij in zijn laatste woord heeft gezegd de Krijgsraad deze keer tot een "juist oordeel" zal komen.

Zowel auditeur-militair Manro Danning als Bouterse zijn advocaat Irvin Kanhai bleven vasthouden aan het requisitoir, pleidooi en reacties daarop die ze eerder hebben gegeven. Danning vorderde dat de Krijgsraad het eerder uitgesproken vonnis van 20 jaar bekrachtigt en Kanhai pleitte voor vrijspraak of algeheel ontslag van rechtsvervolging. De rechtbank sluit op 30 augustus het onderzoek te terechtzitting af en doet gelijk daarna uitspraak.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina