Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Laatste woord

COLUMN: Laatste woord

30/07/2021 14:00 - REFLECTIE

Iwan Brave

Iwan Brave  

Bijna veertig jaar nadat hij zich heeft gezondigd aan vijftienvoudige moord weet Desi Delano Bouterse zich nog steeds te ontworstelen aan een definitieve veroordeling. Daarmee heeft hij staan boven wet en recht tot kunst verheven. Voor zijn vazallen is hij zelfs een afgod die onaantastbaar is voor elk tribunaal. Voor hen is er maar één oordeel mogelijk: onschuldig. Zo niet, dan wordt het afgedaan als een ‘politiek proces’. Zoals het verstekvonnis in Nederland (1999) wegens grootschalige drugssmokkel.

Zo ook het 8 Decemberstrafproces, dat in 2007 van start ging en waarop elke vertragingstactiek is losgelaten. In 2012 werd de 'Zelfamnestiewet' ingezet waardoor het proces vier jaar stilstond. Toch kwam in november 2019 de harde dreun met het 'verstekvonnis' van twintig jaar voor de Decembermoorden. De opmerkelijke term 'juridische coup' werd erin gegooid. Advocaat van de duivel Irvin Kanhai zei spitsvondig en doelend op de verkiezingen: "De man heeft de status van verdachte zolang het volk niet door een veel groter tribunaal heeft beslist of hij schuldig is of niet." Ook dit tribunaal heeft zich ondubbelzinnig uitgesproken.

Waar haalde trouwens de krijgsraad de brutaliteit vandaan om de zelfamnestiewet terzijde te leggen? Als opportunistische zet werd inderhaast het Constitutioneel Hof ingesteld. Dat heeft dus vorige week de zelfamnestiewet van tafel geveegd.

Zelfs na dit 'laatste woord' willen diehard  Boutisten hun grote afgang niet inzien. Exemplarisch was de reactie van Jennifer Vreedzaam: "Ik heb zo mijn eigen conclusie en ik zal dit bespreken met juristen." Straks zal het ongetwijfeld heten dat maar één Opperrechte­r over hun afgod kan oordelen. Zelfs als de Almachtige 'schuldig' zal concludere­n, mogen we vergif op innemen dat de Vreedzaams, Kanhais en Bouvas zullen zeggen: "We gaan naar de Duivel voor een second opinion." Want met die is immers het pact van straffeloosheid gesloten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina