Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • De smerige motieven achter het ontslag van Dean Gorré

De smerige motieven achter het ontslag van Dean Gorré

30/07/2021 22:22

De redactie van DWT Publishing NV stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van DWT Publishing NV. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.

De redactie van DWT Publishing NV stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van DWT Publishing NV. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.  

INGEZONDEN - Ik kies er met dit stuk voor niet langer mijn mond te houden om de zoete vrede en heb voor even lak aan onpartijdigheid. Ik heb meer dan een jaar geleden in persoonlijke gesprekken Dean Gorré gewaarschuwd dat er krachten zijn die alles zullen doen om hem te beletten succes te boeken met Natio. Ik heb hem ook voorgehouden waarom er alles aan gedaan zal worden het project met de diasporavoetballers kapot te maken zodra er maar de minste schijn van succes zou zijn. Het heeft alles te maken met politieke wrok en etnische onderdrukking.

Eerst dit: nergens ter wereld is het mogelijk dat een volk van opgeteld ruim één miljoen personen (Nederland en Suriname) veertig jaar lang, constant voetbaltalent, velen van wereldniveau voortbrengt. Alleen het Surinaamse volk presteert dit. En, precies om die reden mocht dit project, waar Gorré het gezicht van is, niet slagen.

De eerste reden:

Het beginpunt ligt bij de aankondiging dat Suriname op 25 november 1975 onafhankelijk zou worden. Tienduizenden mensen vertrekken daarna uit het land omdat ze geen vertrouwen hebben dat het goed zal komen met Suriname. De mensen die vertrokken, en zij die al in Nederland waren en niet wilden terugkeren naar Suriname, zijn uitgescholden, vervloekt en uitgemaakt voor landverraders. Hen werd een hel van een leven toegewenst in Nederland en hun kinderen zouden niets meer zijn dan "kinderen van de landverraders".

Het ging redelijk goed met Suriname na de onafhankelijkheid en ook het voetbal ging wat vooruit. In de laatste fase van WK-kwalificatie in 1977 verloor Natio alle vijf wedstrijden waaronder met 8-1 van Mexico, en dat was onze beste selectie ooit. Niemand noemt die uitslag een schande, terwijl het dat eigenlijk wel is. In 1978 werd Suriname Caraïbisch kampioen, dus het ging goed.

Met de coup, en in het bijzonder de Decembermoorden, veranderde alles. Vooral economisch ging veel kapot. Surinamers waren snel arm geworden. En, wie redde ons met geld en goederen? De mensen die uit Suriname waren vertrokken rond de onafhankelijkheid en na de coup van 1980, 'de verraders' waren de redders geworden. Dit maakte lokale politici woedend. Deze woede veranderde in bitterheid, vooral omdat de diaspora in Nederland juist succes begon te boeken in de jaren tachtig.

Het sterkste symbool van dat succes was, en is nog steeds, het succes van de Surinaams-Nederlandse voetballers. Niemand, behalve Anthony Nesty, zette de naam van Suriname zo op de kaart als Gullit, Rijkaard, Davids, Seedorf, Kluivert en de tientallen sindsdien. De kinderen van de verraders waren nu de 'ambassadeurs' van Suriname.

De bitterheid bij de Surinaamse politici groeide net zo hard als het succes van de Surinaamse voetballers, want Suriname bleef vooral economisch sukkelen. Het diaspora voetbalproject is in de ogen van Surinaamse politici een aanfluiting. Ik ga het zo formuleren: als ontwikkeling op gang komt met het binnenhalen van mensen uit de diaspora, betekent het dat de lokale politiek sinds de onafhankelijkheid heeft gefaald.

'Over hun lijk' gaat de lokale politiek dat toegeven, maakt niet uit hoeveel ze kapot moeten maken. Over hun lijk gaan ze dat laten opnemen in de geschiedenisboeken. En het maakt ze geen haar uit of lokaal talent niet ontwikkeld wordt. Het maakt ze niets uit.

De tweede reden:

Het Surinaams voetbal-wereldwonder heeft een verbazingwekkende verdieping/dimensie. De voetbaltalenten die voortkomen uit het kleine Surinaams volk, komen voor 99 procent voort uit de Afro-Surinamer. Dus, een groep van opgeteld (in Suriname en Nederland) 350.000 tot 400.000 personen produceert al meer dan veertig jaar, aan de lopende band, voetbaltalenten, een deel absolute wereldtop.

Nergens ter wereld kan dit, alleen de Afro-Surinamer presteert dit. Dat terwijl de Afro-Surinamer vooral wordt gezien als probleem-mensen, tienermoeder, misdadiger, bedelaar en een maatschappelijke 'hebi'. Niemand, niemand heeft ooit gezien dat de Afro-Surinamer een wereldwonder bezit. Kijk eens goed naar al de gezichten van de Nederlands-Surinaamse voetballers vanaf Gullit tot nu: 99 procent is Afro-Surinamer.

En dat is een probleem, vooral voor de lokale politiek. Waarom vraagt u? Kijk naar hoe de huidige regering tot stand is gekomen. Wie de Afro-Surinamer heeft, wint de verkiezingen, punt uit. Dat is de realiteit in Suriname. 2010 en 2015 heeft de NDP de verkiezingen gewonnen, omdat zij de Afro-Surinamer hadden. Toen de VHP een behoorlijk deel afsnoepte van de NDP, werden zij de grootste. Wie de Afro-Surinamer heeft wint de verkiezingen.

Vanuit politiek strategisch oogpunt is het daarom van 'levensbelang' dat de Afro-Surinamer geen eigen helden heeft. De Afro-Surinamer mag niet ontdekken dat zij een wereldwonder bezit, en dat geldt vooral voor de jongeren uit de groep. Het is een ongeschreven wet die sinds het bestaan van de mensheid geldt: een groep die geen helden heeft, en zijn eigen kracht niet kent, is het hoertje van (politieke) leiders.

Dean Gorré

Ik heb Gorré persoonlijk het volgende voorgehouden. Je denkt dat je slechts bezig bent met voetbal. Niet waar. Je bent, door voetbal, bezig politieke verhoudingen structureel te veranderen. Er zijn krachten die alles eraan zullen doen dat jij GEEN succes zal hebben. De Afro-Surinamer mag NIETS MEER ZIJN DAN EEN POLITIEK-VERBRUIKSARTIKEL. Dat betekent dat de Afro-Surinamer geen helden mag hebben. Als ze helden hebben, of iemand in de groep hebben die kan uitgroeien tot een voorbeeld, koopt de politiek ze op, maakt ze kapot, of gaan net zo lang door met saboteren dat ze het opgeven en/of weggaan.

Om dit te illustreren het volgend lijstje:

- Anthony Nesty, net zo lang tegengewerkt en ontmoedigd, tot dat hij zich helemaal toegewijd heeft aan de VS. Hij is nu coach van het Olympisch team.

- Clarence Seedorf, weggepest ondanks hij miljoenen investeerde in een project om het voetbal in Suriname te ontwikkelen.

- Letitia Vriesde, weggepest als voorzitter van de Atletiekbond, nadat Miguel van Assen, het eerste product onder haar leiding, internationaal was doorgebroken. Ze moest weg omdat vooral Afro-Surinaamse meisjes haar als een voorbeeld en lichtpunt zouden kunnen gaan zien.

- Stan Franker, één van de architecten van de beste Nederlandse mannentennisgeneratie ooit, met onder anderen Wimbledon-winnaar Richard Krajicek, werkt al jaren als directeur van de HEM in Suriname, maar wordt keihard genegeerd door de Surinaamse sportwereld en politiek.

- Dean Gorré, belaagd en getergd maar heeft volgehouden omdat hij eindelijk een brug wilde slaan tussen de bron van het wereldwonder en de mensen die de kennis hebben om talenten naar de (wereld)top te leiden. Ontslagen toen hij met Natio succes begon te hebben.

Wat hebben ze gemeen? Het zijn allemaal Afro-Surinamers die de (wereld)top hebben gehaald, die hoogwaardige kennis bezitten en een voorbeeld kunnen zijn voor Afro-Surinaamse jongeren. Daarom moeten ze geëlimineerd worden, weggepest, gesloopt of politiek opgekocht worden.

Bob Marley zingt in 'I shot de Sherriff': "Sheriff John Brown always hated me, for what I don't know. Every time I plant a seed, he says 'KILL IT before it grows, kill it BEFORE it grows".

Natio

Het zaadje was met Natio gelegd en er was hoop ontstaan en trots. Maar, het gezicht van Suriname in de wereld was hierdoor Afro-Surinaams geworden, te Afro-Surinaams, dus moet het kapot. 'Over hun lijk' gaat de lokale politiek toestaan dat hun eigendom, hun 'slaven' vrij komen, hun verkiezingsverbruiksartikelen een eigen wil ontwikkelen, 'over hun lijk'.

Over hun lijk gaat de lokale politiek toestaan dat Afro-Surinaamse jongeren gaan ontdekken dat er meer is dan misdadiger en tienermoeder worden. Want, een groep die zijn eigen kracht kent (het voetbalwereldwonder in dit geval) is moeilijker te manipuleren door politici. Dus, zorg ervoor dat ze niets hebben en alleen ons (de politiek) aanbidden want wie de Afro-Surinamer heeft, wint de verkiezingen.

Veertig jaar lang heeft de Surinaamse politiek er alles aan gedaan om diasporavoetballers te beletten voor Suriname uit te komen. (Ik zal hier niet vertellen waarom ze het op gegeven moment wel toestonden, want het is niet van harte gegaan). Dat betekent dat de Surinaamse politiek, bewust, willens en wetens ervoor heeft gezorgd dat enkel en alleen Nederland, de ex-kolonisator en slavendrijver, gebruik kon maken van het wereldwonder dat de Afro-Surinamer bezit: kolonialisme/slavernij, versie 2.0, ontworpen en aangeboden met de complimenten van de Surinaamse politiek, de grote 'vriend' van de Afro-Surinamer. Zo keihard en wreed is de realiteit.

Een vraag:

in de afgelopen maanden dat Natio het middelpunt van de media was, welke politieke partij heeft zijn steun voor dit project uitgesproken? Geen enkele, niet één, nul. En u zult de vraag stellen: wat heeft dit de maken met de beslissing van de SVB om Gorré te ontslaan? De politiek heeft mensen binnen de SVB gebruikt om dit project eerst subtiel en daarna grof te saboteren en Dean het land uit te werken. Ik durf het te zeggen omdat dit al een poos gaande is, en omdat mensen van het SVB-bestuur al maanden overal lopen te roepen dat ze Dean gaan ontslaan zodra hij ze maar één reden geeft.

Buitenstaanders hebben geen idee hoeveel er van binnen de SVB zelf is gedaan om ervoor te zorgen dat het project zou falen en dat Dean en 'zijn project' gefrustreerd zouden vertrekken. Ik ga mij haasten om de voorzitter van de SVB, John Krishnadath, te noemen als de persoon van wie ik nooit de indruk heb gehad dat hij zich daarvoor zou lenen. Maar, na Krishnadath houd het lijstje direct op. Dat is alles wat ik erover zal zeggen.

Tegen alle Afro-Surinaamse voetballers, wil ik het volgende zeggen. Voor jullie geldt de regel 'Shut up and dribble', een regel geleend van de NBA. Dat verwijst naar het fenomeen dat donkere voetballers (basketballers) moeten voetballen en verder hun grote, zwarte mond moeten houden. Jij mag nooit de baas zijn in het Surinaamse voetbal (ook Clarence Seedorf niet).

Jij bent niets meer dan een politiek verbruiksmiddel dus zal alles zodanig gearrangeerd worden dat je uiteindelijk zal falen, keer op keer, omdat Afro-Surinamers geen succes mogen hebben, niet hun eigen kracht mogen ontdekken en geen andere helden mogen hebben dan politici.

Dat is de wrede waarheid, en zelfs Afro-Surinaamse iconen, die ik persoonlijk heb gevraagd zich te scharen achter Natio, omdat het een positieve houvast kan worden voor Afro-Surinaamse jongeren, hebben jullie vies verraden, mannen en vrouwen. Ik zal hun namen hier niet noemen maar ik geef de garantie dan je mond zal openvallen als je de namen hoort.

Afro-Surinaamse voetbaltalenten, ik heb deze boodschap voor jullie. Zoek je een vriend? Kijk in de spiegel, want die is de enige die je zal kunnen vertrouwen. Aan de meisjes: jij moet het liefst niets meer worden dan een tienermoeder die haar kinderen niet de kansen kan bieden die kinderen uit andere groepen krijgen. Aan de jongens: jij moet niets meer zijn dan een drop-out en misdadiger, want dan ben je het meeste waard voor de politiek.

Ja, als ze dit lezen gaan ze het op alle mogelijke manieren ontkennen. Als ze dat doen, vraag ze waarom ze jou nooit erop hebben gewezen dat jij een wereldwonder bezit. Vraag ze waarom ze veertig jaar lang hebben geweigerd om de voetbalkennis die Surinaams-Nederlandse voetballers bezitten, naar ons toe te brengen, de bron het talent. Vraag ze: waarom hebben jullie niets gezegd over Natio tijdens de Gold Cup?

Ze zullen onder meer proberen jou ervan te overtuigen dat de Surinamers in Nederland geen 'echte Surinamers' zijn. Ze gaan het eeuwenoude verdeel-en-heerstrucje gebruiken om ervoor te zorgen dat je nooit echt kan koppelen met mensen die kennis bezitten om jou te helpen naar je dromen.

We zitten op een kruispunt: nemen we dit, ook dit, of gaan we ons hiertegen verzetten? Afro-Surinamers, en in het bijzonder, Afro-Surinaamse jongeren, jouw antwoord op deze vraag zal in belangrijke mate jouw toekomst bepalen.

Arny Belfor

(Afro-Surinaamse) Journalist

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina