Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ontevredenheid over voorbereiding wetswijziging omzetbelasting

Ontevredenheid over voorbereiding wetswijziging omzetbelasting

30/07/2021 21:55 - Van onze redactie

Ronny Asabina, lid van de commissie van rapporteurs, uit zijn misnoegen donderdag over de wijze waarop de wetswijziging van de omzetbelasting in de openbare vergadering van De Nationale Assemblee is beland.

Ronny Asabina, lid van de commissie van rapporteurs, uit zijn misnoegen donderdag over de wijze waarop de wetswijziging van de omzetbelasting in de openbare vergadering van De Nationale Assemblee is beland.  

PARAMARIBO - Een deel van de commissie van rapporteurs is misnoegd over de wijze waarop de openbare behandeling van de wetswijziging van de omzetbelasting is voorbereid. Vertegenwoordigers van de Bep en NDP hebben daarom donderdag onder protest deelgenomen aan de openbare vergadering van het parlement. Een van de kritieken is dat niet de gangbare procedures zijn gevolgd. Zo heeft de commissie niet vergaderd en was nog geen eindadvies aan De Nationale Assemblee (DNA).

"Voor het eerst maak ik als parlementariër mee, dat een wet van zo'n grote importantie en impact zonder dat de commissie bijeen is gekomen in behandeling wordt genomen. Ik maak het voor het eerst mee", zei commissielid Ronny Asabina. Hij voegde eraan toe dat het wetsontwerp afgelopen dinsdag bij het parlement is binnen gekomen. De commissie heeft geen enkele belanghebbende, doelgroep of belangenorganisatie kunnen consulteren.

"Dit is onacceptabel, immoreel, onelegant en verwerpelijk", aldus Asabina. Bij aanvang van de behandeling van de wetswijziging was het advies van de Staatsraad ook nog niet bij het parlement binnengekomen. Dat gebeurde pas toen het tweede lid van de commissie, Rabin Parmessar (NDP), zijn spreekbeurt vervulde. Ook commissielid Parmessar nam onder protest deel aan de behandeling van het wetsontwerp. Hij wees eveneens op het afwijken van de gebruikelijke procedures in de voorbereiding van de commissie van rapporteurs.

Het enige moment waarop commissileden bij elkaar zijn gekomen was tijdens een onderhoud met de minister van Financiën, de directeur van Financiën, de directeur der Belastingen en twee deskundige stafmedewerkers. Van een commissievergadering was geen sprake. "Dit is een afgang", zei Asabina. Hij en Parmessar vroegen zich af wat de haast van de regering en parlementsleiding was om de wetswijziging met omzeiling van de gangbare procedures te behandelen.

Parlementsvoorzitter Marinus Bee stelde in reactie hierop dat het land in een diepe crisis verkeert en dat mede op basis van dat gegeven zaken mogelijk anders zijn gegaan dan gebruikelijk. Hij gaf aan dat indien hij op de hoogte was dat de commissie niet bij elkaar is geweest zaken mogelijk anders zouden zijn aangepakt. Daar de definitieve afhandeling van het wetsontwerp niet donderdag zou plaatsvinden sprak hij de hoop uit dat de commissie de komenden dagen benut om onder andere belanghebbende groepen te horen. De behandeling van de wetswijziging wordt dinsdag aanstaande voortgezet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina