Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Pakketten Rosebel druppel op hete plaat

Pakketten Rosebel druppel op hete plaat

30/07/2021 14:32 - Samuel Wens

RCF heeft voedselpakketten en persoonlijke beschermingsmiddelen verdeeld onder dorpen rond de RGM-operaties.

RCF heeft voedselpakketten en persoonlijke beschermingsmiddelen verdeeld onder dorpen rond de RGM-operaties. Foto: RCF  

BOVEN-SURINAME - Hoewel blij met de pakketten van Rosebel Community Fund (RCF) laat kapitein Kaffe van Nieuw Lombé blijken niet met alles eens te zijn. Zijn dorp ontving deze week 68 pakketten, na eerer veertig te hebben gekregen. Echter, Kaffe ergert zich eraan dat RCF de sociaal zwakkeren niet registreert en geen structuur brengt. "Ze geven maar wat en wanneer ze willen", klaagt hij.

Kaffe is daarnaast niet tevreden met het aantal pakketten en wijst erop dat er in Nieuw Lombé meer dan vierhonderd mensen wonen. Ook hoofdkapiteim Michel Walden van Klaaskreek, die 75 pakketten kreeg, praat van een druppel op een gloeiende plaat. "Het traditioneel gezag is blij met de pakketten, maar in de dorpen zijn er meer hulpbehoevenden."

RCF heeft op 27 en 28 juli de gemeenschappen van Nieuw Koffiekamp, Brownsweg, Balingsoela, Kwakoegron, Marchallkreek, Klaaskreek, Nieuw Lombé, Njoeng Jacobkondre, Baling, Misalibi en Bilawatra voorzien van levensmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Gekozen is voor deze dorpen omdat ze worden gerekend tot de Communities of Interest van Rosebel Gold Mines (RGM).

Verena Diko, voorzitter van de communicatiecommissie tevens kapitein van Nieuw Lombé, zegt dat dit sociaal project heel goed uitkomt, "omdat we het tegenwoordig heel moeilijk hebben. Dit gebaar komt bijzonder goed aan en wij zijn blij met deze tegemoetkoming." Op de roep van Kaffe dat de sociaal zwakkeren worden geregistreerd, zegt Jerry Finisie dat het traditioneel gezag het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting kan vragen daarvoor registratie. "En ze kunnen ook hun zienswijze met betrekking tot dit punt delen met RCF in de vorm van een aanvraag."

Het fonds besloot met de voedselpakketten in te springen omdat de "significante impact" van de Covid-19-pandemie en de zware regenval op de dorpen rond de RGM-operaties hem niet is ontgaan. Met middelen uit het gemeenschapsfonds heeft de goudmultinational het pakkettenproject opgezet. De spullen hebben een waarde van SRD 1.200. Het totale plan is begroot op SRD 756.000

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina