Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bedrijven willen geen accijns meer betalen op gebotteld water

Bedrijven willen geen accijns meer betalen op gebotteld water

31/07/2021 00:00 - Amanda Palis

Bedrijven willen geen accijns meer betalen op gebotteld water

 

PARAMARIBO - Het is volgens John Yang, directeur van Future Beverages waar Basic One onder valt, een kwestie van tijd voordat waterbedrijven de stekker eruit moeten trekken. Bij Zenobia Bottling, dat mineraalwater in gallonflessen produceert, staat het water spreekwoordelijk zelfs al aan de lippen. Daarom zijn deze twee bedrijven er voorstander van dat de accijns op gebotteld water wordt opgeheven.

"Water behoort tot de basisgoedederen van de consument en vormt zelfs de basis voor ons leven", vindt Yang. Daarom wordt er volgens hem naar gestreefd om de beschikbaarheid van water te garanderen tegen een betaalbare prijs. "Omdat daardoor eveneens een duurzaam en gezonde levensstijl wordt gestimuleerd", stelt Yang.

Hij vindt het daarom niet kunnen dat naast het betalen van belastingen er sinds 2006 ook accijns wordt geheven. "Wij beschouwen deze kwestie als een misplaatste kostenverhogende drempel, die een onnodige druk veroorzaakt in de prijs van gebotteld water."

De uitwerking daarvan resulteert, zegt hij, uiteindelijk in een ongewenst effect, "waarbij door deze enorme accijnsheffing de consumentenprijzen blijven stijgen en er eerder sprake is van ontmoedigen van het drinken van water", geeft de Basic One-directeur aan.

Als de heffing op accijnzen komt weg te vallen, zou Zenobia enige financiële ademruimte kunnen krijgen om door te kunnen draaien, geeft directeur Henry Carbière Falls aan. Daar is nu totaal geen sprake van. "We betalen ons maandelijks kapot, tienduizenden SRD's. Dit is absoluut niet bevorderend voor de lokale ondernemers die het hoofd boven water willen houden."

De heffing die de bedrijven moeten betalen bedraagt 0,07 US dollar per liter. Op een gallon die voor SRD 55 wordt verkocht, moeten de waterbedrijven SRD 28 afdragen aan accijnsbelasting. "U merkt dus zelfs dat zo een gallon zonder de accijns voor bijkans de helft van de prijs, aangeboden kan worden", zegt Yang.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina