Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Conservation International trekt aan bel over jaguarhandel

Conservation International trekt aan bel over jaguarhandel

31/07/2021 10:02 - Van onze redactie

Conservation International trekt aan bel over jaguarhandel

 

PARAMARIBO - Conservation International Suriname lanceert binnenkort de grootschalige voorlichtingcampagne 'Go Wild for Wildlife' om aandacht te vragen voor de vele bedreigingen die wilde dieren in het land ondervinden. "De rijke en unieke biodiversiteit in Suriname wordt bedreigd door wildlife criminaliteit", waarschuwt de organisatie.

Om het bewustzijn in Suriname aan te wakkeren wordt op initiatief van onder anderen voormalig thaibokswereldkampioen Ilonka Elmont de voorlichtingscampagne voorbereid. Bekende Surinamers als dj Chuckie, oud-bondscoach Dean Gorré, de bekende tv-kok Michael Soeng Ngie en tv-presentator Gail Eijk verlenen daarbij hun medewerking. De illegale handel in de jaguar is één van de zeven hoofdthema's.

Conservation International Suriname toont in "een schokkende film" op YouTube hoe een illegaal geschoten jaguar wordt geprepareerd voor de pot. Te zien is hoe het dier van zijn nagels, vel en tanden wordt ontdaan. Els van Lavieren, senior technical manager wildlife and fisheries, roept de samenleving op om nee te zeggen tegen de illegale praktijken of die te melden. De jaguar wordt in Suriname volgens haar geschoten door jagers, "zowel op bestelling als uit opportunistisch gedrag" om extra geld te verdienen of om de kosten van een jachttrip terug te verdienen. "De illegale handel in jaguars is georganiseerd en levert bepaalde mensen in de keten veel geld op."

De functionaris stelt dat Suriname al decennialang "één van de grootste bronlanden" is voor de legale en illegale handel in wilde dieren, waaronder beschermde dieren zoals de jaguar. Ze zegt zelf dat de afgelopen vijf tot tien jaar het doden, preparen en smokkelen van jaguars en jaguaronderdelen met als eindbestemming voornamelijk China toeneemt. Van Lavieren wijst op de gevaren daarvan omdat de jaguar een belangrijke rol in het bos heeft: de planteneters zoals de agouti (konkoni) en capybara (kapua) onder controle houden. "Als dat niet gebeurt is de kwetsbare balans verstoord en verandert het bos op onwenselijke wijze voor ons allemaal", wordt onderstreept.

Conservation International zegt dat wereldwijd diersoorten onder toenemende druk staan om te worden uitgeroeid vanwege de Aziatische/Chinese traditionele geneeskunde. "Veel mensen in Azië geloven dat specifieke lichaamsonderdelen van dieren helend werken bij allerlei ziektes en kwalen. Hoewel dit nog nooit wetenschappelijk bewezen is, heeft dit de afgelopen decennia geleid tot een enorme toename van de illegale handel in bedreigde dieren en planten. Dit wordt versterkt doordat China een economische wereldmacht is geworden en over de hele wereld centra uit de grond schieten die traditionele Chinese medicijnen promoten en verhandelen. Het gaat om een miljardenbusiness."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina