Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Douanebond ziet lichtpunten na gesprek met Achaibersing

Douanebond ziet lichtpunten na gesprek met Achaibersing

31/07/2021 15:34 - Jason Pinas

Bondsvoorzitter Joyce de Vlugt (r) en secretaris Rignon Gambier vrijdag na de alv.

Bondsvoorzitter Joyce de Vlugt (r) en secretaris Rignon Gambier vrijdag na de alv.  

PARAMARIBO - De bond bij de douane en minister Armand Achaibersing van Financiёn en Planning kunnen weer door één deur, Volgens bondsvoorzitter Joyce de Vlugt is er over nagenoeg alle pijnpunten opnieuw overeenstemming bereikt met Achaibersing. "Natuurlijk moet de uitvoering nog plaatsvonden, maar tot dan mogen we tevreden zijn."

De douaniers waren ontevreden omdat zaken zoals de nieuwe loonreeks en achterstallige toelagen ondanks duidelijke afspraken tot nu toe niet waren nagekomen. Er werd dinsdag na een algemene ledenvergadering van de bond daarom besloten Achaibersing een ultimatum van 48 uur te geven. Partijen spraken elkaar woensdag, waarna De Vlugt haar leden vrijdag informeerde.

Alleen de duidelijke instructies voor douaniers bij de uitvoer van hout zijn nog een heikelpunt. Die dienst was dinsdag uit ontevredenheid stopgezet. De douaniers vinden namelijk dat, ondanks ze volgens de richtlijnen werken, toch als verdachten worden aangemerkt bij onvolkomenheden. Vooral het feit dat douaniers vastzitten in de kwestie van de vermeende poging tot houtsmokkel in april dit jaar zet kwaad bloed bij hen. Er is na het gesprek met Achaibersing een commissie ingesteld die samen met de douaneleiding de instructies opnieuw zullen bekijken.

Daarnaast is afgesproken dat de nieuwe loonreeks de komende week wordt behandeld door de raad van ministers en daarna wordt gefinaliseerd. De Vlugt: "Na die formalisatie komen we binnen twee weken bijelkaar om te praten over de correcties van de loonreeks en de correcties van de verschillende toelagen." Ook de kledingtoelage heeft de minister toegezegd.

Een ander heet hangijzer is de klasseligging in het ziekenhuis. "Douaneambtenaren worden achteraf door de ziekenhuizen gebeld dat ze het verschil moeten betalen, terwijl er een overeenkomst ligt bij het SZF dat we gedekt zijn voor de eerste en tweede klasse. We hebben nu afspraken met de directeur der Belastingen en we nemen aan dat onze leden niet meer lastig zullen worden gevallen door de ziekenhuizen omdat er een overeenkomst is", benadrukt de voorzitter.

Tijdens het gesprek kwam ook de werving van een nieuwe lichting douaniers aan de orde. De Vlugt is positief gestemd over de uitvoering van de zaken die zijn overeengekomen in het bijzijn van Achaibersing. "Mondelinge afspraken zijn ook afspraken. Dus wij gaan ervan uit dat we de minister mogen vertrouwen op zijn woord."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina