Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Opening cashpoint Guyaba mogelijk zonder granman Aboikoni

‘Dat is een domper op zo'n belangrijke ontwikkeling’

31/07/2021 12:54 - Samuel Wens

Opening cashpoint Guyaba mogelijk zonder granman Aboikoni

Foto: dWT  

GUYABA - Granman Albert Aboikoni der Saramaccanen is zaterdag mogelijk de grote afwezige bij de opening van een cashpoint in het dorp Guyaba aan de Boven-Surinamerivier. President Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk zullen wel aanwezig zijn. Niemand kan bevestigen of Aboikoni tot de genodigden behoort, wat wel het geval zou moeten zijn bij hoog (regerings)bezoek.

Hoofdkapitein Carlo Sampi van Nieuw Aurora, die deel uitmaakt van het kabinet van de granman, kan niet met zekerheid zeggen of Aboikoni een uitnodiging heeft gekregen. Guyaba behoort tot het bestuursressort Boven-Suriname, maar ook districtscommissaris Frits Dinge zegt officieel van niets op de hoogte te zijn. Dat is opmerkelijk want de granman is in elke marronsgemeenschap het aanspreekpunt van de regering, verklaart oud-districtscommissaris Richène Libretto.

Een granman moet in persoon aanwezig zijn om de president te verwelkomen als die zijn gebied vereert met een bezoek in verband met een belangrijke ontwikkeling. "Ik weet niet hoe deze regering het zal klaarspelen om in het Saramaccaanse gebied officiële handelingen te plegen in afwezigheid van het stamhoofd", zegt Libretto.

De cashpoint wordt in Guyaba geopend omdat banken en de overheid meer Surinamers toegang willen geven tot het bancaire systeem. Daarom zijn De Surinaamsche Bank, Hakrinbank, Finabank, de Surinaamse Postspaarbank en de Coöperatieve Spaar- en Kredietbank Godo een samenwerkingmet BNETS aangegaan. De ATM's van deze banken maken op termijn plaats voor ATM's onder de naam 'Cashpnt' en worden voorzien van een eigen huisstijl. Voor wie die bij Sociale Zaken geregistreerd staat voor een uitkering, kleine ondernemers zoals bootslui en iedereen die daar behoefte aan heeft, is het voortaan mogelijk een bankrekening aan te vragen en bankzaken vanuit het binnenland te doen.

Assemblee Ronnie Asabina, tevens kapitein van Marchallkreek, vindt dat de regering tekst en uitleg moet geven of de granman aanwezig zal zijn. "Anders is dat een domper op zo'n belangrijke ontwikkeling." Het gaat om de financiële ontsluiting van het binnenland en de primeur van een moderne pinautomaat flink stroomopwaarts het gebied in. "Behoorlijk bestuur en prudent beleid brengen met zich mee dat de regering open en eerlijk moet aangeven of de granman wel of niet wordt erkend," reageert Asabina fel.

Het is niet minder dan een 'psychologische oorlogsvoering', vindt Asabina. Aboikoni is namelijk tijdens de vorige regeerperiode aangesteld onder aanvoering van de NDP. Maar de aanstelling ligt nog steeds onder vuur en is omstreden bij de Saramaccaanse gemeenschap. De huidige regering is sinds kort gestart met bemiddeling in het conflict waarbij drie granmans naar voren waren geschoven. Het is nu afwachten of kapiteins, werkarmen van de granman op de uitnodigingen zullen ingaan als Aboikoni zelf niet verschijnt.

Hoe dan ook zal de cashpoint feestelijk worden geopend. "Maar het moet met de nieuwe ATM van Guyaba niet zo worden als met de twee op Atjoni", spreekt kapitein Armand Bannafoo van Bannafoo Kondre zijn hoop uit. De geldmachines van Finabank en Godo op Atjoni zijn meer leeg dan vol, beklaagt hij zich. Mensen maken dagelijks voor niets de reis naar de landingsplaats om inkopen te doen. "Sommigen komen helemaal van Pikin Rio of het Langugebied en treffen dan een lege pinautomaat aan", aldus Bannafoo.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina