Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ex-pg vertegenwoordigt Suriname bij mensenrechtenhof

Ex-pg vertegenwoordigt Suriname bij Inter-Amerikaans mensenrechtenhof

01/08/2021 11:02 - Van onze redactie

Ex-pg vertegenwoordigt Suriname bij Inter-Amerikaans mensenrechtenhof

 

PARAMARIBO - Ex-procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday is door de regering aangewezen als agent van de staat om de juridische belangen van Suriname te behartigen en te verdedigen bij het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens en de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens. Dat heeft justitieminister Kenneth Amoksi meegedeeld aan de Ware Tijd. Margo Waterval is aangewezen als de vervanger van Baidjnath-Panday. Suriname is in een aantal zaken die aan de regionale mensenrechteninstituten zijn voorgelegd die meer aandacht verdienen, aldus de bewindsman.

Tijdens een virtuele persconferentie gaf minister Albert Ramdin, die onlangs samen met Amoksi, op werkbezoek in de VS vertoefde dat Suriname een kandidaat heeft voorgedragen om lid te worden van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens. Kantonrechter Maytrie Kuldip Singh is voorgedragen. Het is, aldus Ramdin, de eerste keer dat Suriname een rechter voordraagt voor voornoemd gerechtshof. Het is ook de eerste dat een persoon afkomstig uit een land dat een ander rechtssysteem heeft wordt voorgedragen. De voordracht van rechter Kuldip Singh wordt ondersteund door de Caricom-landen.

Nu voert Suriname een lobbycampagne om ook de steun van andere landen in de regio te krijgen. Verschillende landen hebben aangegeven eventuele ondersteuning in overweging te nemen. Met de mensenrechtencommissie hebben de bewindslieden een aantal zaken besproken over Suriname die in behandeling zijn of zullen worden genomen. Minister Amoksi geeft aan dat de commissie steun heeft toegezegd voor het nationaal mensenrechtenbeleid van Suriname. In dat kader zullen traingen worden verzorgd voor overheidsfunctionarissen en ngo's. Voorts krijgt Paramaribo steun voor het instellen van een nationae ombudsman en kinderombudsman. Alvast zal begonnen worden met de kinderombudsman.

De justitieminister heeft tijdens het bezoek aan de VS ook contact gehad met de George Mason University. Tegen de Ware Tijd zei hij dat de beoogde samenwerking zich voornamelijk zal toesitsen op capaciteitsversterking bij het ministerie van Justitie en Politie. Als eerste wil minister Amoksi beginnen met een opleiding van functionarissen tot criminologen, zodat de aanpak en formulering van beleid om criminaliteit tegen te gegaan wordt verbeterd. "Op dit moment heeft JusPol geen enkele criminoloog", aldus de bewindsman. Hij wil tussen de 25 en 30 mensen laten opleiden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina