Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuwe politieke partij werpt zich nu al in verkiezingsstrijd

Nieuwe politieke partij werpt zich nu al in verkiezingsstrijd

01/08/2021 22:44 - Jason Pinas

Zijn partij bestaat nog geen maand, maar nu al droomt Siegfried Jalink groot over GPP.

Zijn partij bestaat nog geen maand, maar nu al droomt Siegfried Jalink groot over GPP.  

PARAMARIBO - In de Surinaamse politieke cultuur rijzen rond elke parlementsverkiezing politieke partijen als paddenstoelen uit de grond. Als ze het niet halen, verdwijnen veel van ze daarna weer als sneeuw voor de zon. Maar Siegfried Jalink wacht niet tot over ongeveer vier jaar. Hij kondigt nu al zijn Gonini People's Party (GPP) aan als de redder des vaderlands. Voor deze vijftigjarige nieuwkomer aan het politieke firmament een uitdaging die hij met groot zelfvertrouwen tegemoetgaat.

Jalink woont officieel in de Verenigde Staten en heeft nu nog de Nederlandse en Amerikaanse nationaliteit, maar is bereid die op te geven voor de Surinaamse. Hij beweert nu al dat GPP een "groot succes" en "belangrijke aanwinst" wordt voor de gemeenschap. Immers, zijn aanpak zal totaal anders zijn. Hij voorspelt dat binnen maximaal twee jaar Gonini People's Party niet meer weg te denken zal zijn.

Over verkiezingswinst in mei 2025 maakt hij zich geen zorgen. Hij ziet de partijen die op dit moment geen rol (van betekenis) spelen niet als concurrent en meet zich liever met gevestigde partijen. Overigens, ook 'de oude politiek' verwacht hij af te troeven. "Ik weet dat wat wij zullen doen de andere partijen niet kunnen. Anders hadden ze dat al lang gedaan", vertelt hij op serieuze toon.

GPP is op 13 juli officieel opgericht. Volgens hem legt zijn partij de focus op economische en sociale ontwikkeling, interne betrekking en partnerschap, huisvesting en ondernemerschap. "Dit is meer een zakelijke politieke partij voor de juiste ontwikkeling van Suriname."

Gonini People 's Party

 

Adviseur Bouterse

Jalink zegt dat de stap uiteindelijk is genomen omdat hij - net als veel anderen die vanuit het buitenland een bijdrage willen leveren - worden uitgesloten door politieke toppers die inspraak hebben in regeringen. Onder president Desi Bouterse was hij adviseur op het gebied van internationale handelszaken.

Via stichting Gonini Foundation heeft hij op kleine schaal enkele projecten kunnen uitvoeren, maar verder dan dat is het niet gekomen. Hij doelt op ondersteuning van scholen met donaties en nu is hij met Stichting 1 voor 12 bezig voor iemand een huis te bouwen. "Projecten die ontwikkeling moesten brengen, werden steeds van de ene naar de andere minister gegooid. Ik weet niet waarom het zo gaat in Suriname."

Hoewel hij na een gesprek met president Chandrikapersad Santokhi hoopvol gestemd is, denkt de voorzitter van GPP dat een eigen politieke partij de beste manier is om zaken gedaan te krijgen. "Via een goede politieke organisatie die zonder nonsens en corruptie kan werken, zodat we de goede en serieuze partners die de ontwikkeling kunnen stimuleren naar Suriname kunnen halen."

De initiatiefnemer verzekert dat nog vóór de verkiezingen van 2025 zijn partij haar stempel gedrukt zal hebben op de samenleving. De politicus laat weten dat hij geen voorstander is van niet-duurzame zaken zoals voedselpakketten. Hij wijst erop dat de mensen 'een hengel' nodig hebben zodat ze zelf hun eigen boontjes kunnen doppen. Die zal door zijn partij worden gegeven aan grote groepen en dat zal in de komende twee jaar duidelijk merkbaar zijn.

Als voorbeeld noemt hij het binnenland dat volgens hem enorme potentie heeft voor landbouw, visserij en toerisme. Jalink kan daarom niet begrijpen dat binnenlandbewoners alleen in de verkiezingsperiode aandacht krijgen. De Gonini People's Party heeft een plan van aanpak klaar. "Wij gaan internationale bedrijven naar het binnenland brengen om de producten op te kopen van de mensen. Wij willen niemand afhankelijk houden van de overheid."

 

Geld en internationale relaties

Jalink concludeert dat politieke partijen niet veel hebben betekend in de afgelopen periode, omdat ze geen geld en internationale relaties hebben om hun plannen te realiseren. "Wij hebben die wel met heel grote bedrijven en organisaties die van alles een beetje doen. We staan internationaal heel sterk", zegt hij stellig over zijn partij. Hij stelt dat Suriname in vergelijking met de landen waar de GPP netwerken heeft een klein land is en dat daarom zijn plannen wel kunnen worden gerealiseerd. Hij noemt de Verenigde Staten, Zwitserland, Turkije, Spanje, Koeweit, België en Duitsland.

Jalink: "Dit is niet iets wat ik graag wilde doen, maar ik keek om me heen en ik zag veel dingen die niet goed gingen. Veel partijen die veel beloven, maar ze kunnen het niet." Omdat hij zich internationaal heeft kunnen oriënteren weet hij dat met een andere aanpak veel kan worden bereikt voor de ontwikkeling van Suriname. "Het geld dat dit land zoekt om bepaalde dingen te doen, hebben wij. We hoeven het niet te gaan zoeken. Wij gaan niet veel praten, maar veel doen."

Over de mensen die op de partij zullen moeten stemmen maakt Jalink zich niet druk. Door de verworvenheden van zijn organisatie is hij ervan overtuigd dat iedereen zich zal willen aansluiten. De GPP wil deze maand al beginnen met projecten in de districten. "We doen het voor de mensen. Wij gaan ervoor zorgen dat Surinamers het goed kunnen hebben."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina