Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Desavouering instituut gaanman

COMMENTAAR: Desavouering instituut gaanman

03/08/2021 12:00

COMMENTAAR: Desavouering instituut gaanman

 

HET BOVEN-SURINAMEGEBIED EN dan vooral het dorp Guyaba heeft de eerste Cashpnt-machine in gebruik mogen nemen. Voorwaar een heel groot en mooi moment. Althans, dat had het moeten zijn. Echter, van de eregast die dus de traditionele leiding heeft in het gebied – gaanman Albert Aboikoni - ontbrak elk spoor. Voorwaar een levensgroot schaduw op het mooi project: financiële inclusiviteit van ook de mensen in het binnenland.

De delegatie die de trip naar Guyaba maakte zaterdag bestond van regeringswege uit president Chandrikapersad Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en de ministers Uraiqit Ramsaran (Sociale Zaken en Volkshuisvesting) en Saskia Walden (Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie). Dat is een delegatie van formaat. Een gelegenheid bij uitstek dus om de zaken die spelen in het Boven-Surinamegebied te bespreken met Aboikoni.

Een ATM is namelijk slechts een deel van de ontwikkeling, bewoners moeten eerst geld hebben om het te gebruiken en dat kán en mág niet alleen komen van steun van de overheid. Maar het is publiek geheim dat het niet botert tussen deze regering en Aboikoni. De gaanman is geïnstalleerd door de vorige president Desi Bouterse nadat vier jaar onderlinge ruzie tussen de lo in het gebied geen oplossing bracht en de keus aan de president werd gelaten.

De Ware Tijd heeft vaker de vertwijfeling bij dorpen in het Saamakagebied gepubliceerd. De mensen vinden het niet kunnen dat de president en vicepresident de gaanman nog niet hebben bezocht. De krant krijgt regelmatig - positieve en negatieve - feedback van de regeringslieden, dus die hebben tenminste via de krant kennis genomen van deze gevoelens.

De afwezigheid van Aboikoni kan dus niet als incident of fout worden afgedaan. Het mag zelfs hondsbrutaal worden genoemd. Geen enkele regeringsleider zal Suriname in functie bezoeken zonder Santokhi te kennen, dat is in diplomatieke kringen een 'no-no'. Dat is ook niet acceptabel in het gewoonterecht betreffende de gaanman.

Het is ook van belang om het vergrootglas te richten op Brunswijk; de man die als eerste marron DNA-voorzitter werd en vervolgens vicepresident van het land. Zowel bij de ondertekening van het regeerakkoord - toen Brunswijk een goddelijke missie kreeg door zijn staf met Opete te aanvaarden - als daags na zijn installatie beloofde hij er te zijn voor alle marrons en boven geschillen te staan zoals het hoort.

Vol trots gaf hij aan het begrip marron met alle egards te dragen om nu één jaar na dato het hoogste traditionele gezag in het Saamakagebied te desavoueren. Ongehoord is dat. De regering moet ook stilstaan bij de boodschap die wordt gegeven aan vooral de marronjongeren van wie duidelijk is dat ze het traditioneel gezag steeds minder serieus nemen.

Nu laat de regering ze dus zien dat het instituut gaanman niet zo belangrijk is en dat ze vooral de lijn van het centrale bestuur moeten volgen. Echter, de instituties in het binnenland zijn zo zwak dat het uitvallen van het traditioneel gezag desastreuze gevolgen kan hebben. De regering heeft met deze stap getracht geesten op te roepen die ze niet zal kunnen bezweren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina